Brazīlijas muzeja ugunsgrēkā zuduši vismaz 20 miljoni artefaktu. “Vikipēdija” lūdz palīdzību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / AP / EPA / SIPA / Scanpix

Interneta enciklopēdija “Vikipēdija” cenšas izglābt vismaz atmiņas par 20 miljoniem artefaktu, kas sadega svētdien ugunsgrēkā Brazīlijas muzejā.

Brazīlijas Nacionālajā muzejā Rio, kas ir viens no Amerikas kontinenta lielākajiem muzejiem, ugunsgrēks izcēlās svētdien. Visnopietnāk cieta muzeja arhīvs, kurā atradās un uz mūžiem zuda tādi unikāli artefakti kā senākā cilvēka fosilija (Lūsija), kas atrasta Brazīlijā, un 5,5 tonnas smags meteorīts, ko pētnieki uzgāja 1784. gadā.

“Muzejā atradās vairāk nekā 20 miljoni objektu. Vai tu kādu no tiem nofotografēji? Palīdzi mums saglabāt atmiņas un pievieno fotogrāfijas @wikicommons,” vietnē “Twitter” otrdien rakstīja “Vikipēdija”.

Ugunsgrēka iemesls joprojām nav skaidrs, tomēr šis incidents Brazīlijā izraisījis plašas diskusijas un kritiku par Brazīlijas nesakārtoto infrastruktūru un budžeta deficītu, vēsta izdevums “CBS News reports”.

Muzeja direktors atzīmēja, ka muzeja pārvalde joprojām nav noskaidrojusi, cik liela daļa no muzeja kolekcijas tieši ir gājusi bojā ugunsgrēkā. Ēka pašlaik ir pārāk nedroša, lai tajā varētu iet iekšā, proti, jumts un sienas kurā katrā brīdī var iebrukt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu