Dīvaina "rūsa", apdzeltējušas lapas: kadri no ekoloģiskās katastrofas Armjanskā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rūpnīca "Krimas titāns" Armjanskā
Rūpnīca "Krimas titāns" Armjanskā Foto: PAVEL REBROV/REUTERS

Rūsai līdzīgi nosēdumi, apdzeltējušas koku un vīnogulāju lapas - šādi skati mēneša sākumā pavērās Armjanskā, kas atrodas Krievijas okupētajā Krimā. Notikušajā tiek vainota sēra dioksīda gāzes noplūde no tuvējās titāna rūpnīcas. "Situācija ir ļoti depresīva," pagājušonedēļ aģentūrai UNIAN sacīja Krimas cilvēktiesību aktīvists Abdurešits Džeparovs.

"Es apciemoju Armjansku kopā ar kolēģi," stāstīja Džeparovs. "Situācija ir ļoti depresīva. Mēs gribējām no turienes tikt prom, cik ātri iespējams. Ielas ir gandrīz tukšas, tās noklātas ar kritušām lapām. Cietuši dārzeņi un vīnogu audzētavas, kur skābes izgarojumi apdedzinājuši vīnogulājus."

Ekoloģiskās katastrofas iemesls - izgarojumi no uzņēmumam "Krimas titāns" piederošas skābes glabātuves, reportāžā no notikuma vietas raksta izdevums "Novaja Gazeta". Tas esot noticis 24.augusta naktī.

Pēc tam apmēram 4000 bērnu autobusos tika evakuēti no Armjanskas un pārvesti uz Krimas sanatorijām.

"Novaja Gazeta" žurnālists Pāvels Gutiontovs, kurš nedēļas nogalē bija aizbraucis uz Armjansku, raksta, ka iepriekšējā naktī nolijušais lietus esot noskalojis oranžīgo kārtiņu no koku lapām, kā arī neesot bijis kodīgas sajūtas acīs. Taču par to, ka kaut kas nav lāgā, liecinājis putnu trūkums.

Armjanskā, kas atrodas Krievijas okupētajā Krimā, pavisam dzīvo 22 000 cilvēku. Krievijas ieceltais Krimas premjers Sergejs Aksjonovs norādījis, ka "Krimas titāna" rūpnīcā ražojot titāna dioksīdu, ko izmanto krāsu ražošanā, farmācijā un citās industrijās. Rūpnīca pagaidām esot slēgta.

Aksjonovs uzstāj, ka notikušais neesot ārkārtas situācija un ka "nav draudu pilsoņu dzīvībai un veselībai".

Tikmēr Ukrainas izveidotā nacionālās policijas vienības Krimā un Sevastopolē izmeklētāji izvirzījuši versijas par notikušā cēloņiem, norāda medija RFE/RL projekts "Krim. Realii". Pirmā versija ir tāda, ka izgarojumi radušies nepareizas Krimā esošo ķīmisko rūpnīcu ekspluatācijas rezultātā. Pārējās divas versijas - Krievijas militāro mācību laikā tikuši bojāti rūpnīcu rezervuāri vai arī tas darīts apzināti ar mērķi "izvērst plašu informācijas kampaņu pret Ukrainu", lai destabilizētu situāciju reģionā, teikts struktūras izplatītajā paziņojumā presei.

Par notikušo esot ierosināta krimināllieta pēc Ukrainas Krimināllikuma 241.panta par gaisa piesārņošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu