Spānijas parlaments atbalsta Franko pīšļu ekshumāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Javier Etxezarreta / EFE

Spānijas parlaments ceturtdien atbalstījis sociālistu veidotās valdības ierosinājumu aizvākt no Kritušo ielejā esošā mauzoleja kādreizējā diktatora Fransisko Franko mirstīgās atliekas.

Par Franko pīšļu aizvākšanu balsoja 172 deputāti, divi balsoja pret, bet 164 atturējās.

Premjerministrs un sociālistu līderis Pedro Sančess, kas nāca pie varas jūnijā, Franko pīšļu aizvākšanu no Kritušo ielejas pasludinājis par vienu no savām augstākajām prioritātēm.

"Taisnīgums. Piemiņa. Cieņa. Šodien Spānija sper vēsturisku soli, (..) šodien mūsu demokrātija kļuvusi labāka," pēc balsojuma trviterī paziņojis Sančess.

Memoriāls, kurā esošajā mauzolejā pēc viņa nāves 1975.gadā tika apbedīts arī pats Franko, pēc diktatora pavēles tika izbūvēts laikā no 1940. līdz 1958.gadam, un toreizējā valdība deva rīkojumu apglabāt tajā ne tikai nacionālistu spēku kritušos, bet arī viņu pretinieku republikāņu mirstīgās atliekas, pasniedzot to kā nacionālā izlīguma simbolu.

Eksperti lēš, ka memoriālā, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus no Madrides, kopumā apglabātas 40 līdz 60 tūkstošu abās karojošajās pusēs kritušo mirstīgās atliekas.

Sociālistu valdība ļāvusi noprast, ka plāno Franko pīšļu ekshumāciju veikt jau līdz gada beigām.

Pret šo lēmumu asi iebildusi Franko ģimeni, un tas, domājams uzplēsīs senās, pilsoņkara radītās brūces, kas joprojām šķel Spānijas sabiedrību.

Vēsturnieki lēš, ka pilsoņkarā abās pusēs krita 500 000 cilvēku.

Spānijas sabiedrībā par pilsoņkara cēloņiem un nozīmi joprojām valda dziļa nevienprātība. Konflikts valsti burtiski sašķēla divās daļās, abām karojošajām pusēm izrādot neiedomājamu brutalitāti, un tā sekas izjūtamas arī pēc septiņām desmitgadēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu