Slovēnijas parlaments apstiprina bijušā aktiera Šareca mazākuma valdību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Marjans Šarecs
Marjans Šarecs Foto: Reuters/ScanPix

Slovēnijas parlaments ceturtdien apstiprinājis jauno kreisi centrisko mazākuma valdību premjerministra Marjana Šareca vadībā.

Par Šareca valdību balsoja 45 no 90 parlamenta deputātiem, 34 balsoja pret, bet 11 atturējās.

Pirms balsojuma bijušais komiķis Šarecs norādīja, ka jaunā valdība galveno uzmanību pievērsīs veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai, birokrātijas ierobežošanai un stabilas ekonomiskās vides nodrošināšanai.

Kā ziņots, 3.jūnijā notikušajās parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguva centriski labējā Demokrātiskā partija (SDS), izcīnot 25 deputātu vietas.

Taču jūlijā konservatīvie atteicās no mēģinājuma veidot valdību, jo pārējās partijas noraidīja sadarbības iespēju ar SDS.

Koalīcijas veidošanas iniciatīvu pārņēma populistiskais Marjana Šareca saraksts (LMŠ), kas vēlēšanās ierindojās otrajā vietā.

Tomēr jaunajai valdības koalīcijai, kurā pārstāvētas piecas partijas, parlamentā ir tikai 43 balsis, un tā būs atkarīga no atbalsta, ko valdībai sniegs koalīcijā neietilpstošā partija "Levica" ("Kreisie"), kam ir sešas deputātu vietas.

Eksperti uzskata, ka no tik daudz partijām sastāvoša koalīcija, kas turklāt ir atkarīga no ārpus koalīcijas esoša partnera atbalsta, nevar efektīvi darboties, un prognozē tai īsu mūžu.

SDS līderis Janezs Janša pirms balsojuma brīdināja, ka "katra diena šīs valdības vadībā būs izšķiesta diena".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu