Tukši veikalu plaukti, rindas pēc degvielas: dzīve Vilmingtonā, ko "Florensa" izolēja no apkārtējās pasaules (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vētra "Florensa" uz ASV austrumu krastu atnesusi lielus plūdus un prasījusi vairāku desmitu cilvēku dzīvības. Ziemeļkarolīnas štata pilsēta Vilmingtona plūdu dēļ norobežota no parējās pasaules - izņemot glābējus, kas laivās gatavi riskēt ar savām dzīvībām, iedzīvotāji netiek ne iekšā, ne ārā no pilsētas. 

Pilsētā pavisam ir 120 000 iedzīvotāju. Tie, kuri nepaklausīja aicinājumiem evakuēties, tagad spiesti palikt Vilmingtonā un paļauties uz glābēju atvesto pārtiku, ūdeni un teltīm, lai pārlaistu vētru applūdušajā pilsētā. Izdzīvošanai nepieciešamo preču izdalīšana Vilmingtonā sākās otrdienas rītā, ziņo aģentūra AP.

Foto: SCANPIX

Uz neilgu laiku tika atvērts viens no ceļiem, kas ved uz Vilmingtonu, lai bīstamajos apstākļos pa to militārajos kravas auto ievestu iedzīvotājiem nepieciešamās preces. Operācijā piedalījās arī helikopteri, ar kuriem tuvējās pilsētās un ciemos tika izglābti no uz māju jumtiem no plūdiem paglābušies iedzīvotāji.

"Paldies," krasta apsardzes glābējiem teica Poloksvilas iedzīvotājs Villijs Šuberts, kuru pirmdien kopā ar suni Lakiju nocēla no applūdušas mājas jumta.

Foto: SCANPIX

"Florensa" izveidojās virs Atlantijas okeāna kā nikna 4.kategorijas viesuļvētra. Lai arī "Florensas" vēji vēlāk pierima, vētra tik un tā ir ļoti bīstama, jo tās nestie plūdi, dubļu straumes un zemes nogruvumi apdraud visai blīvi apdzīvoto ASV austrumu krastu. Lēnā virzība vētru patiesībā padara vēl bīstamāku - jo ilgāk tā uzkavējas, jo vairāk posta nodara.

Kad beidza līt un uzspīdēja saule, Ziemeļkarolīnas gubernators Rojs Kūpers brīdināja, ka bīstami augsts ūdens līmenis saglabāsies vēl vairākas dienas. Viņš aicināja cilvēkus, kas tika evakuējušies, vēl neatgriezties mājās, jo tur viņus sagaida slēgti ceļi un katastrofiski plūdi, kuros dažviet zem ūdens gandrīz vai pazuduši veseli dzīvojamie rajoni.

Ņūhavoveres apgabalā, kurā ietilpst Vilmingtona, izglābti apmēram 700 cilvēki. Vairāk nekā 60% ēku ir bez elektrības. Notiek ceļu tīrīšana, un izgāztuves gatavojas uzņemt vētras radītos atkritumus - nolauztus kokus, gruvešus, plūdu aiznestus priekšmetus. Daudzas automašīnas daļēji pakļuvušas zem ūdens - domājams, ka ūdens straumes daudzas no tām nonesa no ceļa.

Trīs dienas pēc tam, kad "Florensa" sasniedza ASV, Vilmingtonā ceļus aizšķērsojuši nogāzti elektrības stabi un koki. Degvielas uzpildes stacijās izveidojušās rindas, jo iedzīvotājiem degviela vajadzīga strāvas ģeneratoru darbināšanai. 

53 gadus vecais Keisijs Bernards žurnālistiem stāsta, ka rindā pēc degvielas gaidot vairāk nekā stundu. "Mēs mēģinājām arī vakardien. Taču veltīgi," stāsta vīrietis. "Vairāk nekā stundu gaidījām divās dažādās rindās. Kad pienāca mūsu kārta, degviela bija beigusies. Tagad esam šeit un ceram, ka degviela nebeigsies."

Foto: SCANPIX

Pirmdien Vilmingtonā durvis atkal vēra "Harris Teeter" pārtikas veikals, taču daudzi plaukti stāv tukši - nav, kas pievestu jaunu produkciju.  

Daži vētru centušies izmantot savā labā, visaptverošajā haosā izlaupot tuvējos veikalus un mājas. Vairākiem cilvēkiem izvirzītas apsūdzības par laupīšanu, vēsta "Greenville News".

Prognozēts, ka vētra nodarīs ekonomiskos zaudējumus un bojājumus 30 līdz 60 miljardu dolāru (25 līdz 50 miljardu eiro) apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu