DVI datu aizsardzības regulas pirmajās 100 dienās saņēmusi 20 pārkāpumu paziņojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Eiropas Savienības Vispārējās datu aizsardzības regulas piemērošanas pirmajās 100 dienās Datu valsts inspekcija (DVI) saņēmusi 20 datu aizsardzības pārkāpumu paziņojumus, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē informēja DVI direktore Daiga Avdejanova.

Pārkāpumu paziņojumi saņemti par to, ka datu subjekta dati izpausti trešajām personām, piemēram, nepareizajam datu subjektam, publiskojot presē vai nosūtot informāciju elektroniski.

Tāpat notikusi nesankcionēta, iespējams, ļaunprātīga piekļuve fizisko personu datiem, kā arī pārkāpumu paziņojumi saņemti par zaudētajiem fizisko personu datiem neuzmanības rezultātā.

Laika posmu no 25.maija, kad sāka piemērot regulu, DVI vadītāja novērtēja kā "saspringtu, intensīvu, bet interesantu", kura laikā inspekcija sniegusi atbildes uz ļoti daudziem jautājumiem, skaidrojot mītus un patiesības par dokumenta piemērošanu.

Avdejanova prognozēja, ka, iepazīstoties ar mājaslapā "www.div.gov.lv" publicēto informāciju, sabiedrībai būs aizvien lielāka skaidrība par regulas piemērošanu.

Deputāts Atis Lejiņš (V) norādīja uz gadījumu Vācijā, kad žurnālisti tika aizkavēti un līdz ar to viņiem tika liegts filmēt demonstrācijas norisi. Vēlāk gan šīs situācijas dēļ amatu esot zaudējusi augsta tiesībsargājošo institūciju amatpersona.

DVI vadītāja atbildēja, ka žurnālistiem ir tiesības fiksēt vēsturiskus notikumus, lai tie tiktu patiesi atspoguļoti.

Kā ziņots, DVI vadītāja iepriekš norādīja: lai arī ir pagājušas vairāk nekā 100 dienas, kopš spēkā stājās Vispārīgā datu aizsardzības regula (VDAR), daudzās iestādēs vēl joprojām ir nepieciešams pievērst lielāku uzmanību darbinieku izglītošanai par datu aizsardzības jautājumiem.

ES dalībvalstīs maijā sāka piemērot datu aizsardzības regulu. Ar regulu tiek noteikti vienoti nosacījumi datu aizsardzībai ES līmenī, kas attiecināmi uz to apstrādi, uzturēšanu, nodošanu citiem uzņēmumiem un arhivēšanu. Regula arī nosaka vienotus noteikumus visiem uzņēmējiem, neraugoties uz to reģistrācijas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu