“Kodolmakarons” - desmit miljardus reižu cietāka viela par tēraudu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Kodolmakaroni"
"Kodolmakaroni" Foto: Matthew Caplan/McGill University

Kanādas un ASV zinātnieki ar simulācijas palīdzību atklājuši izturīgāko zināmo materiālu visumā un nodēvējuši to par “kodolmakaronu”.

Kā rakstīts Makgila Universitātes mājaslapā publicētajā pētījuma relīzē, “kodolmakarons” ir viela, kas atrodas neitronu zvaigžņu garozās. Tā ir ārkārtīgi cieta viela un pēc izskata nedaudz atgādina dažādu veidu makaronu izstrādājumus, piemēram, spageti vai lazanju.

Izmantojot superdatoru, zinātnieki beidzot noskaidroja veidus, kā deformējas neitronu zvaigžņu garozas. Šis atklājums var palīdzēt labāk saprast nozīmīgus astrofizikas fenomenus, piemēram, gravitācijas viļņus.

“Neitronu zvaigžņu garozas (īpaši tās pamatnes) cietība ir atkarīga no daudzām astrofizikas problēmām, tomēr vēl nav īsti skaidra,” komentēja pētnieks Metjū Keiplens (Matthew Caplan).

Neitronu zvaigznes ir supernovu rezultāts un ir ārkārtīgi blīvas. Pētnieki skaidro, ka tās ir simtiem triljonu reižu blīvākas par jebkuru vielu, kas sastopama uz Zemes.

Protoni un neitroni zem neitronu zvaigznes garozas virsmas veido dažādas struktūras, to skaitā cilindrus un plāksnes. Šāda veida struktūras “kodolmakaronu” padara ļoti cietu un grūti salaužamu.

Pēc simulācijas zinātnieki aplēsa, ka šī matērija varētu būt desmit miljardus reižu cietāka un grūtāk deformējama nekā tērauds.

“Mūsu pētījums ir ļoti vērtīgs tiem astronomiem, kuri pēta neitronu zvaigznes,” piebilda Keiplens.

Simulācija ļāva zinātniekiem šo jaunatklāto materiālu stiept un deformēt, lai noskaidrotu, kā neitronu zvaigznes garozu iespaido dažāda veida deformācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu