Vai tiešām “Taxify” Rīgā drīzumā piedāvās nomāt elektriskos skūterus?

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: faktiem.lv

Lai ierobežotu viltus un nekvalitatīvu ziņu izplatību internetā, svarīgi mācēt (un mācīties!) tās atpazīt. Šim nolūkam Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:Baltica” izveidojis spēli www.faktiem.lv, kur ikviens var ziņot par maldinošiem internetā publicētiem rakstiem un piedalīties to izvērtēšanā.

Šonedēļ dalībnieki un eksperti vērtēja, vai labai žurnālistikas praksei atbilst portālā “la.lv” publicētais raksts, kura virsraksts ziņoja, ka drīz arī Rīgā pasažieru pārvadājumu platforma “Taxify” piedāvās nomāt elektriskos skūterus.

“Faktiem.lv” rakstu izvērtējuši 15 lietotāji, un, viņuprāt, tas ir patiess raksts, bet - tā virsraksts neatbilst ziņai.

Vācam klikšķus! Tas nekas, ka virsraksts maldinošs

Pārbaudot faktus, “4Facts” lietotāji nonākuši pie secinājuma, ka ziņas galvenais vēstījums par elektrisko skūteru nomas pakalpojumu piedāvāšanu Parīzē atbilst patiesībai. Tomēr lielākā daļa norāda uz maldinošo virsrakstu.

Kā platformā komentē Mārtiņš Vaivars, kurš ir viens no “4Facts” idejas autoriem, kopumā ziņa ir pamatota: “Galvenā problēma ir tā, ka ziņas virsraksts liek noprast, ka Taxify elektriskos skūterus ieviesīs arī Rīgā, lai gan vēlāk ziņā skaidri tiek minēts, ka informācija par ieviešanu Rīgā pagaidām vēl nav atklāta.”

“Virsrakstā skaļš uzraksts par skūteriem "Būs arī Rīgā!". Rakstā Rīga tiek pieminēta vienreiz, norādot, ka "plašāka informācija par elektrisko skūteru pieejamību Rīgā pagaidām vēl netiek atklāta",” norāda “4Facts” lietotājs Uldis Valneris.

“4Facts” lietotājs Juris Kaža norāda, ka raksta avots ir “Taxify” preses relīze, bet lietotāja Ingvilda Zalite piebilst, ka Rīgas amatpersonu vai sabiedrisko aktīvistu viedoklis būtu labs papildinājums šim rakstam.

Ja ieintriģējām tevi, dodies uz faktiem.lv un pārbaudi citus rakstus, piemēram, par to, kā Križu iedzīvotāji protestē pret graudu apstrādes rūpnīcu: https://www.faktiem.lv/challenge/review/4682 !

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu