ASV: teroraktu skaits pērn samazinājies teju par ceturtdaļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Teroristu uzbrukumu skaits pagājušajā gadā pasaulē samazinājies par 23%, salīdzinot ar 2016.gadu, bet teroraktos bojāgājušo cilvēku skaits sarucis par 27%, teikts jaunā ASV Valsts departamenta ziņojumā.

Globālo tendenci ļoti ietekmējusi terorisma samazināšanās Irākā. Aptuveni uz pusi samazinājušās arī cilvēku nolaupīšanas, ko veic teroristu grupējumi.

Galvenais teroraktu organizētājs 2017.gadā bijis grupējums "Islāma valsts", lai gan grupējuma aktivitāte, salīdzinot ar 2016.gadu, ir ievērojami samazinājusies.

Grupējums zaudējis gandrīz visas teritorijas, ko savulaik kontrolēja Irākā un Sīrijā. Taču pazīmes liecina, ka sākusi izplesties teroristu organizācija "Al Qaeda".

59% teroraktu pagājušogad notika piecās valstīs - Afganistānā, Indijā, Irākā, Pakistānā un Filipīnas. Vairāk nekā divas trešdaļas no teroraktos mirušajiem cilvēkiem gājuši bojā Afganistānā, Irākā, Nigērijā, Somālijā un Sīrijā.

ASV valdība turpina uzskatīt Irānu par galveno valsti, kas sponsorē terorismu, bet šajā sarakstā iekļautas arī Sīrija, Ziemeļkoreja un Sudāna.

ASV diplomāts Nātans Seils žurnālistiem sacīja, ka Vašingtona izdara spiedienu uz "Al Qaeda", lai nepieļautu organizācijas atdzimšanu.

Viņš norādīja, ka pēdējos gados "Al Qaeda" vairs nedominē mediju virsrakstos, bet brīdināja, ka organizācija, kas uzbruka ASV 2001.gada 11.septembrī, nav atteikusies no saviem mērķiem uzbrukt Savienotajām Valstīm un to sabiedrotajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu