Ziemeļkarolīnā “Florensas” dēļ izcēlušies kūtsmēslu plūdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Viesuļvētras “Florensa” izraisīto plūdu dēļ pamatīgi cietušas Ziemeļkarolīnas štata cūku fermas, kā rezultātā plašas teritorijas burtiski slīkst cūku mēslos, vēsta “Live Science”.

Ziemeļkarolīna ir otrs lielākais štats ASV pēc cūku fermu skaita. Tajā ir aptuveni 2100 lielo cūku fermu, kurās ir izveidotas speciālas cūku mēslu lagūnas jeb lielas bedres, kurās tiek salieti cūku mēsli kopā ar īpašām baktērijām, kas šos mēslus noārda.

Varasiestādes paziņojušas, ka 21 no šīm lagūnām ir pārplūdusi, piesārņojot apkārtējo vidi. Savukārt vēl 36 lagūnas ir uz pārplūšanas robežas.

Ja cūku mēslu lagūnas turpinās pārplūst, tad dabai var tikt nodarīti ievērojami postījumi. Piemēram 1999. gadā lietus un plūdu dēļ cūku mēsli ieplūda vairākās upēs, iznīcinot daudzas zivis un liekot vairoties aļģēm.

Pastāv arī bažas, ka cūku mēslu piesārņojums var negatīvi ietekmēt arī cilvēka veselību. Piemēram, pārmērīgs nitrātu daudzums, kas var rasties no cūku mēsliem, gruntsūdeņos var cilvēkam izraisīt tā saucamo “zilā mazuļa sindromu”, kad nitrāti dzeramajā ūdenī bloķē sarkano asinsķermenīšu spēju pārnest pietiekamu skābekļa daudzumu, kas noved pie tā, ka zīdaiņiem paliek zila āda.

Pirms vētras daži zemnieki iztukšoja savas mēslu bedres, tomēr ne visi.

VIDEO: “Florensas” izraisītie plūdi turpinās

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu