Lielais brālis tevi vēro! Ķīna sekos ikvienam iedzīvotāju solim (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

​Dandana Fana (36) ir mūsdienīga ķīniešu sieviete - viņa ir izveidojusi veiksmīgu karjeru, šobrīd strādā mārketinga nozarē un... tiek novērota 24 stundas diennaktī. Nē, tas nav turpinājums Džordža Orvela grāmatai "1984"; Ķīna šobrīd strādā pie plašas novērošanas kameru sistēmas ieviešanas, kas kalpotu vienam vienīgam mērķim - novērot Ķīnas iedzīvotāju ikdienu, raksta portāls abc.net.au.

Viedierīču sistēmas un miljoniem novērošanas kameru visā valstī, kas nodrošinās iespēju izsekot ikvienai Ķīnas iedzīvotāju kustībai, - ar tādu plānu nākusi klajā Ķīnas Komunistiskā partija. Pati partija šo ideju nodēvējusi par "sociālo nopelnu sistēmu", kas pakāpeniski tiks ieviesta līdz 2020.gadam. 

Sistēmas ietvaros cilvēkiem būs jākrāj punkti. Jo vairāk sakrātu punktu, jo lielākus labumus un priekšrocības cilvēks varēs iegūt.

Ja cilvēks veikalā iegādāsies par daudz alkohola, punkti tiks noņemti. Ja iepirkumu ratiņos tiks ielikti "pamperi", tad punkti krāsies, liecinot par atbildīga cilvēka iepirkšanās paradumiem.

Taču punktu skaitu neietekmēs tikai tas, ko ķīnietis iegādāsies lielveikalā. Tāpat tiks vērtēts draugu un paziņu loks. 

Ja tavs tēvs, labākais draugs vai radinieks izdarīs ko sliktu, teiksim, negatīvi izteiksies par valdību, tu zaudēsi punktus. 

Sakrājot gana daudz punktu, cilvēkiem būs iespējams tikt pie dažāda veida labumiem, piemēram, īpašiem pakalpojumiem viesnīcās, lidostās, izdevīgiem kredītu nosacījumiem un vieglāku piekļuvi labākajām universitātēm un darbam valsts pārvaldē.

Ja savākto punktu skaits būs zems, cilvēkiem būs liegts ceļot, iegūt kredītus un strādāt valsts iestādēs. 

Novērošanas kameras būs aprīkotas ar dažādām funkcijām, piemēram, sejas atpazīšanas sistēmām un skeneriem. Tāpat monitorēšanai tiks izmantotas viedtelefonu aplikācijas. 

Šobrīd Ķīnā tiek testēta programmas pilotversija, kurā jau piedalās vairāki miljoni iedzīvotāji. Dandana ir viena no viņiem.

Sieviete atzīst, ka šī sistēma ir labākais veids, kā pārvaldīt tik lielu un sarežģītu valsti kā Ķīna

"Es domāju, ka cilvēki jebkurā valstī vēlas drošu un stabilu sabiedrību," viņa norāda. Pilotprogrammas ietvaros Dandana šobrīd ir savākusi 770 punktus no 800 iespējamajiem. 

Ķīna var būt par Dandanu droša - viņa ir īstens paraugpilsonis.

Kā norāda portāls abc.net.au, ja projekts izdosies, tad tā būs pasaules pirmā digitālā diktatūra. 

Projektu plānots ieviest līdz 2020.gadam.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu