ASV medijs velta glaimojošu rakstu finanšu ministrei Reizniecei-Ozolai (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

"Šaha lielmeistare, kura cīnās pret naudas atmazgāšanu Latvijā," šādu virsrakstu ASV portāls ozy.com devis plašai publikācijai par Latvijas finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Publikācija vēstī gan par ABLV bankas nedienām, gan nerezidentiem, gan ministres aizraušanos ar šahu.

Pēdējos gados Latvijas banku sistēma ir izpelnījusies nevēlamu starptautisku uzmanību saistībā ar naudas atmazgāšanu, raksta ozy.com. Šī nauda nākusi no "korumpētām Padomju republikām", un, kā norāda pretkorupcijas eksperte, Liene Gātere, lielākoties šajās republikās valda režīms, ko grūti nosaukt par demokrātisku. 

Aptuveni puse no Baltijas valstīs esošajām bankām allaž ir bijušas atvērtas nerezidentiem, skaidro portāls. Nerezidentu noguldījumi nāk no tādām valstīm kā Ukraina, Moldova un Azerbaidžāna un, pirms tie nonāk tālāk Eiropā, tie tiek pludināti caur Latvijas, Igaunijas un Lietuvas bankām. 

Februārī Latvijas trešais lielākais aizdevējs, ABLV, piedzīvoja smagu triecienu: ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija nāca klajā ar paziņojumu, ka ABLV atmazgājusi naudu lielā apmērā. Sekojot šim paziņojumam, banka paziņoja lēmumu pašlikvidēties.

Taču ar to Latvijas nedienas vēl nebija beigušās. Latvijai tika izteikts nosodījums no tādām institucijām kā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, un rezultātā Latvijas valsts tēls tika smagi iedragāts.

Viens no cilvēkiem, kam uzticēta Latvijas reputācijas reabilitēšana, ir valsts finanšu ministre, Dana Reizniece-Ozola, kura ir "harizmātiska četru bērnu māte ar nopietnām politiskajām ambīcijām". 

Ministri šis nopietnais uzdevums nebaida. "Šahs mani ir ļoti labi iemācījis fokusēties," joko Reizniece-Ozola. Portāls norāda, ka jau 21 gada vecumā ministre ieguva šaha lielmeistares titulu. 

Ministre var lepoties ne vien ar lieliskiem sasniegumiem šahā, bet arī ar labu izglītību. Viņa studējusi Somijā, Spānijā un Francijā un ir ieguvusi profesionālo uzņēmējdarbības maģistra grādu Starptautiskajā kosmosa universitātē Francijā.

Reizniece-Ozola stāsta, ka jau jaunībā viņu interesējusi politika, un viņas galvenais mērķis, kļūstot par politiķi, bija pārvērst Latviju, kādreizējo Padomju republiku, turīgā Eiropas valstī. 

Esot ministres amatā, viņai nācies saskarties ar vairākām sarežģītām situācijām, tostarp, cīņu ar nerezidentiem un viņu "netīro naudu", kas raiti plūda caur dažādām Latvijas bankām. 

Latvijas Finanšu ministrija izvirzījusi mērķi jau šogad samazināt nerezidentu apmēru Latvijas bankās līdz 5%.

Reizniece-Ozola norāda, ka Latvija jau iepriekš ir pierādījusi, ka spēj tikt galā ar sarežģītām situācijām, piemēram, 2009.gadā Latvijas ekonomika saruka par piektdaļu krīzes dēļ, taču pēdējos gados ekonomika ir augusi un kļuvusi stabila. 

“Katra krīze dod iespēju mācīties un izaugt,” saka ministre.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu