Viņš aizlidoja, neapsolījis atgriezties... Nenopietnas piezīmes tiem, kas visu palaida garām (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs ir noslēgusies. Kāds baudīja brīvdienu un Romas Katoļu baznīcas galvas viesošanos tikpat kā nepamanīja, kāds bija neizpratnē, kāpēc šis pasākums raisa tik lielu ažiotāžu, bet cits joprojām trauš prieka asaras par tikšanos ar pāvestu... Portāls rusTVNET apkopojis sīkumus, kas mums visiem paliks atmiņā saistībā ar šo vizīti - bez oficiālajām runām un ceremonijām.

Saskaņā ar TVNET rīcībā nonākušo neoficiālo informāciju, jau ceļā uz Lietuvu - pirmo pieturu Baltijas vizītes laikā - Francisks lidmašīnā žurnālistiem teica, ka visas Baltijas valstis esot ļoti līdzīgas cita citai. 

Apstiprinājumu pāvesta vārdiem nenācās ilgi gaidīt. Ceļā uz prezidenta pili Viļņā atklājās, ka viens no žurnālistiem ir pilnīgi pārliecināts, ka atrodas Igaunijā. Cits žurnālists viņu izlaboja, sakot, ka viņi atrodas Lietuvā, taču lielas atšķirības neesot - visas Baltijas valstis esot vienādas.

Nākamais pārsteigums, kas sagaidīja pāvestu teju nepārtraukti pavadošos žurnālistus, - pustukšās Rīgas ielas. Latvijas galvaspilsētā pāvestu Francisku sagaidīt bija ieradušies ievērojami mazāk cilvēku nekā Viļņā vai Kauņā. Izskatījās, ka paskatīties uz pāvestu bija atnākuši gandrīz tikai žurnālisti, fotogrāfi un ārzemnieki. Un, protams, politiskā elite, kam tas ir darba pienākums un statusa apliecinājums.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Lietuvieši ielās izgāja gan ar savas valsts, gan Vatikāna karodziņiem. Savukārt Rīgā bija redzami gandrīz tikai Latvijas karodziņi, katolicisma galvaspilsētas karogu tikpat kā nemanīja. Turklāt sociālo tīklu lietotāji sāka jokot, ka tie patiesībā bijuši Austrijas karodziņi.

Par apspriestu tematu kļuva arī sliktie laika apstākļi vizītes laikā - drēgnums un lietus. Šķiet, ka liela daļa rīdzinieku nolēma labāk nodarboties ar savām lietām, nevis skatīt vaigā pāvestu. Taču, kā liecina izteikumi sociālajos tīklos, ļaudis ir pateicīgi par papildu brīvdienu.

Pēc Rīgas apmeklējuma pāvests devās uz Aglonu, kur pulcējās Latvijas katoļi. Statistikas dati liecina, ka Latvijā ir 400 000 katoļu, taču Aglonā bija sanākuši vien vairāki desmiti tūkstošu. Precīzs skaitlis nav zināms, taču skaidrs, ka uz Aglonu bija devusies visai maza daļa Latvijas katoļu.

Ierašanās Aglonā nepagāja bez kurioziem. Pāvesta helikoptera saceltais vējš apgāza zilgano mazmājiņu - pārvadājamo tualeti "Toi Toi". Nedaudz simboliski... Starp citu, cietusī sirsniņmāja tika slēgta.

Foto: TVNET

Svētās mises laikā Aglonā daudzi ticīgie stāvēja uz ceļiem, kaut arī zeme bija mitra. Aglonas Bazilikas laukumā bija sapulcējušās ģimenes ar maziem bērniem, pat zīdaiņiem, un atzina, ka pāvesta ierašanās esot bijusi ļoti gaidīta.

Acīgajiem vērotājiem nepaslīdēja garām fakts, ka 81 gadu vecais pāvests izskatījās noguris. Daudzās fotogrāfijās Franciska acis ir puspievērtas, bet runās nejuta tikpat lielu entuziasmu kā uzstājoties Lietuvā. 

Daudzi arī pievērsa uzmanību tam, ka pāvestam visur sekojusi ātrās palīdzības mašīna. Varbūt to paredz protokols, bet varbūt cienījamais vecums un drēgnais laiks sagādā bažas.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Tāpat daudzi pamanīja, ka Francisku pa Vecrīgu vadāja parastā melnā automašīnā, nevis slavenajā pāvestmobilī. 

"Pāvests nebrauca pāvestmobilī, jo tas nespēja izturēt grēku auru, kas virmo no Vecrīgas," jokoja kāds sociālo tīklu lietotājs. 

Taču, visticamāk, izskaidrojums ir daudz vienkāršāks - atvērtais autotransports nebija labākā izvēle, ņemot vērā laika apstākļus Rīgā. Daži rīdzinieki atzinās, ka viņus sarūgtinājis tas, ka neredzēja pāvestu mājam no baltā mobiļa.

Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Sociālajos tīklos bija atrodamas vēl vairākas pērles saistībā ar pāvesta vizīti.

"Priecē, ka Latvijas sabiedrība strauji pieaugusi un kļuvusi atvērtāka pret dažādām minoritātēm, tai skaitā seksuālajām. Ja jūnijā vairāki vīrieši kleitās tika lamāti nomētāti ar tomātiem, tad šodien vienu kungu kleitā sargāja policija un sveica pats prezidents."

Populārs kļuva arī video ar parakstu "Kad učuks palūdz tavu dienasgrāmatu".

 Par latvieša vajadzību pēc pāvesta vienā attēlā:

Protams, daudzi metās skaitīt, cik daudz naudas Latvija iztērējusi par vizīti. Saskaitīja, ka 1,16 miljonus eiro. Aizlidoja pāvests, aizlidoja miljons.

Tikmēr kāds uzņēmums nāca klajā ar radošu veidu, kā nopelnīt uz ažiotāžas rēķina. "Nedabūji satikt papu? Izsūdzi grēkus Klondaikas bārmenim!"

Foto: ekrānšāviņš

Pēc visa spriežot, pāvesta vizīte pierādīja, ka Lietuva ir katolicisma centrs Baltijā. Ne velti Francisks tur pavadīja divas dienas, bet Latvijā un Igaunijā tikai pa vienai. Un, lai cik dīvaini tas būtu, arī pēc Latvijas apciemojuma pāvests vakarā devās atpakaļ uz Lietuvu, pārlaida tur nakti un nākamajā dienā turpināja ceļu uz Igauniju.

Baltijas vizītes pēdējā dienā pāvests Francisks kļuva par Igaunijas 37 647. e-rezidentu. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida uzdāvināja Franciskam personīgo digitālo identifikācijas karti. "Skype" dzimtenei bija jāizceļas ar ko tehnoloģisku, lai gan katoļu tur ir maz - tikai ap 6000. Tā nu Francisks kļuva par pirmo valsts galvu, kas saņēmis Igaunijas e-rezidenta statusu.

Vējš izspēlēja jokus arī Igaunijā - nopūta pāvestam no galvas piusku (mazo, vienkāršo cepurīti).

Bez ievērības nepalika tas, ka Latvijā pāvests vērsās pie vecāka gadagājuma cilvēkiem, bet Igaunijā tieši otrādi - pie jauniešiem.

Viesojoties Igaunijā, pāvests pirmoreiz vizītes laikā izteicās par seksuālas vardarbības un ekonomiskajiem skandāliem, kuros ierautas katoļu baznīcas. Tie no baznīcas likuši novērsties jauniešiem, atzina pāvests. 

Otrdien gandrīz vienlaicīgi parādījās ziņas par to, ka pāvests sēžas lidmašīnā, noslēdzot vizīti, un ka Piņķos ar atklātu liesmu deg Svētā Jāņa baznīcas tornis.

Tie, kas pāvesta vizīti palaida garām, to jebkurā laikā var noskatīties tiešraides arhīvā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu