Pāvests Francisks kļuvis par Igaunijas e-rezidentu

"Laipni lūdzam mūsu digitālajā sabiedrībā!"
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Igaunijas prezidenta kanceleja

Pāvests Francisks šodien viesojas Igaunijā. Ar prezidentes Kersti Kaljulaidas gādību Francisks otrdien kļuva par Igaunijas e-rezidentu, lai gan uzrunā brīdināja par tehnoloģiju ēnas pusi.

(Papildināta ziņa.)

Kaljulaida sociālajā tīklā "Twitter" publicēja fotogrāfiju ar pāvestu un sveica viņu Igaunijas e-rezidentu rindās.

"Laipni lūdzam mūsu digitālajā sabiedrībā!" viņa raksta, piebilstot, ka patlaban kā Igaunijas e-rezidenti reģistrējušies cilvēki no 157 valstīm - tagad arī no Vatikāna.

Pāvests ir pirmais valsts galva, kas kļuvis par Igaunijas e-rezidentu. Iepriekš e-rezidenta digitālās identifikācijas apliecības pasniegtas vairāku valstu valdību vadītājiem, tostarp Japānas premjerministram Sindzo Abem, Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Luksemburgas premjeram Ksavjē Betelam.

E-rezidenta programma Igaunijā darbojas kopš 2014.gada 1.decembra.

Ierodoties vizītē Igaunijā, Francisks brīdināja par tehnoloģiju ēnas pusi.

"Ja visu ticību veltam vien tehnoloģiskajam progresam kā vienīgajam iespējamajam ceļam, tas var novest pie tā, ka spēja veidot saites starp cilvēkiem, paaudzēm un kultūrām izzūd," tā šodien savā uzrunā Igaunijai bilda Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks. Igaunija, kā zināms, pēdējos gadus ir spērusi vairākus nozīmīgus soļus tehnoloģiju attīstībā, piemēram, ieviešot e-vēlēšanas. 

Ārvalstnieki var pieteikties Igaunijas elektroniskā rezidenta statusa saņemšanai tiešsaistē un dokumentu var saņemt Igaunijas pārstāvniecībās ārvalstīs vai Policijas un robežsardzes pārvaldē. Tiešsaistes pieteikuma formu var aizpildīt arī angļu un krievu valodā.

Elektroniskā rezidenta statuss piedāvā cilvēkiem, kurus ar Igauniju saista uzņēmējdarbība, darbs, mācības vai izcelsme, saņemt digitālo identitāti, kas nodrošinās viņiem piekļuvi Igaunijas sniegtajiem elektroniskajiem pakalpojumiem.

Elektronisko rezidenta statusu nodrošina Igaunijas valdība, tomēr tas nesniedz tiesības fiziski uzturēties valstī vai arī tiesības iebraukt Igaunijā vai Eiropas Savienībā. Tāpat elektroniskā rezidenta apliecība nesniedz nekādas uzturēšanās vai pilsoņa tiesības, kā arī to nevar izmantot kā personas identifikācijas dokumentu vai ceļošanas dokumentu.

Baltijas valstu apmeklējumu pāvests Francisks sāka sestdien, ierodoties divu dienu vizītē Lietuvā. Savukārt pirmdien Romas katoļu baznīcas galva viesojās Latvijā.

Pāvests Lietuvu, Latviju un Igauniju apmeklē gadā, kad Baltijas valstis svin savu simtgadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu