Zaķusalas tornis pēc rekonstrukcijas pārsniegs 370 metru augstumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zaķusalas tornis, kas patlaban ir 368 metrus augsts, pēc rekonstrukcijas, iespējams, sasniegs 371 vai 374 metru augstumu, sacīja "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Viņš atzīmēja, ka pēc rekonstrukcijas, palielinot Zaķusalas torņa augstumu, izskaudīs šaubas par iespēju tornim atņemt Eiropas augstākā torņa titulu. "Skatoties nākotnē, līdz 2024.gadam neviens iesāktais būvprojekts nepārsniegs mūsu torņa augstumu, tāpēc, pagarinot Zaķusalas torņa augstumu, mēs izskaudīsim jebkādas šaubas," uzsvēra Bokta.

Runājot par Zaķusalas torņa rekonstrukciju, Bokta norādīja, ka rekonstrukcijas projektā ir paredzēts ne tikai rekonstruēt pašu torni, bet arī labiekārtot apkārtējo vidi, liekot akcentu uz Latvijas vērtībām.

Viņš stāstīja, ka torņa rekonstrukcijas projektā asu izjūtu tīkotājiem paredzēts izveidot pastaigu ārpus torņa 220 metru augstumā, izmantojot drošības sistēmas un stiprinājumus. Zemāk, 134 metru augstumā, būs izbūvēta stiklota skatu platforma, bet 97 metru augstumā būs izveidotas mazākas stikla skatu platformas. Kopumā tādas būs sešas - katrā torņa pusē pa divām mazajām platformām. Tāpat rekonstrukcijas projektā ir paredzēts 94 metru augstumā atjaunot restorānu.

LVRTC valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka torņa pakājē tiks izveidots arī Zinātnes un inovāciju centrs un konferenču zāle ar 300 sēdvietām. Tāpat rekonstrukcijas plānā iekļauts aprīkot torņa fasādi ar gaismām, lai valsts svētkos torņa fasāde būtu izgaismota nacionālās krāsās.

Savukārt lielākais pienesums tornim būs "Fuko svārsts", kas atradīsies torņa centrā un būs pieejams apmeklētājiem. "Mēs skatāmies Ginesa rekorda virzienā - kad uzbūvēsim savu Zaķusalas torņa "Fuko svārstu", mēs pretendēsim uz divām Ginesa kategorijām - garāko un smagāko "Fuko svārstu" pasaulē," norādīja Bokta.

Zaķusalas tornis apmeklētājiem būs pieejams līdz 2019.gada 4.maijam, bet pēc tam torni slēgs līdz 2022.gada nogalei, kad tornis atkal būs pieejams apmeklētājiem.

Rekonstrukciju plānots sākt 2019.gada trešajā vai ceturtajā ceturksnī.

Kā ziņots, Zaķusalas televīzijas torņa rekonstrukcija izmaksās aptuveni 40-50 miljonus eiro, liecina Satiksmes ministrijas (SM) sniegtā informācija valdībai, lemjot par LVRTC 2017.gada peļņas daļas novirzīšanu Rīgas radio un televīzijas stacijas projektam.

Atbilstoši SM sniegtajai informācijai, Rīgas radio un televīzijas stacijas torņa rekonstrukcijas būvprojekta izstrādei izmaksās nepilnus 1,9 miljonus eiro jeb 5-15% no būvniecības izmaksām, savukārt būvniecība potenciāli izmaksāšot 40-50 miljonus eiro.

Kā norāda ministrija, Zaķusalas torņa rekonstrukcijas projekts ir vairāku gadu plānošanas darbs, kas noslēdzies ar pagājušā gada aprīlī noslēgto Vispārīgo vienošanos par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. Atbilstoši tai noslēgti trīs pasūtījuma līgumi par kopējo summu 1 584 054 eiro. Pēc būvprojekta izstrādes un saskaņošanas tiks noslēgts vēl viens pasūtījuma līgums 255 000 eiro vērtībā par autoruzraudzību, tādējādi Vispārīgās vienošanās kopējā summa ir 1 839 054 eiro.

Tāpat ziņots, ka 2017.gada aprīlī tika parakstīts 2,225 miljonus eiro vērts līgums par tehniskā būvprojekta izstrādi Zaķusalas televīzijas torņa un tam piegulošās teritorijas pārbūvei.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu