Gudri padomi, kas atvieglos rūpes par telpaugiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Katram vismaz reizi ir gadījies iegādāties jaunu telpaugu, nedaudz aizmirst par to vai, dodoties ceļojumā, nepadomāt par augu labklājību un pēc tam vienā brīdī atskārst, ka augs nodzeltējis un savītis. Šādas situācijas tā vien rada vēlmi mest pie malas visus centienus kopt augus, taču ir vairāki vienkārši veidi, kā pārvērst melnos pirkstus par zaļajiem.

Foto: Unsplash

Izmanto kafijas biezumus kā mēslojumu

Ja ik rītu mīli sevi palutināt ar svaigu kafiju, tad izmanto gudri atlikušos kafijas biezumus. Pirmkārt – kafijas biezumi ir lielisks ķermeņa skrubis, otrkārt – kafijas biezumi ļoti patiks arī augiem. Pieber kafijas biezumus jau esošajai telpaugu augsnei. Kafijas biezumi ir skābi, kas attiecīgi paaugstinās augsnes skābuma līmeni – šāda augsne ļoti nepatīk tādiem parazītiem kā gliemeži un skudras, tā arī apgādās augus ar minerālvielām.

Akmeņi puķupoda nosusināšanai

Vairums dārznieku un augu mīļotāju nereti izmanto dažādus akmeņus, stikla bumbiņas, šķembas, keramzītu un citus materiālus, kas neļauj augus pārlaistīt. Diemžēl ne vienmēr par šādām lietām gadās atcerēties un iebērt keramzītu puķupodā pirms stādīšanas. Tomēr poraina un stingra pamatne ir vitāls komponents augiem – akmeņi, keramzīts un citi materiāli paceļ saknes no poda dibena un neļauj tām mirkt ūdens peļķē, kas izveidojas pēc laistīšanas poda apakšējā daļā – tas paglābj augu no sakņu puves.

Foto: Unsplash

Nepārvieto augus

Pirms atrodi augiem “īsto vietu”, pameklē informāciju par konkrētā auga prasībām, proti, kādā vidē šis augs labprātāk augs un kāds apgaismojums tam ir nepieciešams. Ne visi augi mīl tiešus saules starus un ne visi spēj izdzīvot ēnā. Līdzko atrodi piemērotu vietu augam, to vairs nepārvieto. Augiem nepatīk pārvietošana – ja tie lieliski jūtas kādā konkrētā vietā mājoklī, tie varbūt nemaz tik labi nejutīsies citviet.

Gudri izmanto ūdeni

Dažkārt krāna ūdens ne vienmēr pienes visas augiem nepieciešamās minerālvielas, tāpēc papildu uzturvielas augam ir jāpiegādā pašam saimniekam. Labs veids, kā vari augus palutināt ar minerālvielām, ir izmantot jau “lietotu” ūdeni: uzvārot olas vai dārzeņus, nelej ūdeni izlietnē, bet atdzesē un aplaisti ar to augus. Vāroties ūdenim, tas uzņem arī daļu minerālvielu no pārtikas produktiem, turklāt šādi netiks lieki tērēts.

Foto: Unsplash

Apturi sakņu pūšanu ar ūdeņraža pārskābi

Augu mīļotājiem nav nekā biedējošāka par sakņu puvi – tā ir izplatīta telpaugu problēma, kas rodas, augus pārlaistot un saknēm ilgstoši atrodoties stāvošā ūdenī. Tiklīdz pamani, ka auga lapas ir kļuvušas dzeltenīgas, pastāv liela iespēja, ka saknes sākušas pūt. Lejkannā iemaisi ēdamkaroti ūdeņraža pārskābes un aplaisti ar mikstūru augus – pārskābe, saskaroties ar saknēm, sāks burbuļot un piesaistīs tām skābekli, kas savukārt tās atdzīvinās.

Izveido pašlaistīšanas sistēmu

Došanās atvaļinājumā daudziem augu īpašniekiem automātiski nozīmē arī augu aprūpētāja meklējumus. Šobrīd veikalos jau ir pieejami dažādi rīki, kas aplaistīs augus, – plastmasas piltuves, kurās ielejot ūdeni, tas no šaurākā gala pakāpeniski iepludinās ūdeni pie saknēm. Šādi rīki ir visai parocīgi, taču tos var pagatavot arī no parastajām stikla pudelēm. Piemeklē vīna vai kāda cita dzēriena pudeli ar šauru kaklu, piepildi to ar ūdeni un kakliņu iespraud dziļi puķupodā. Tiklīdz augsne kļūs sausāka, ūdens ieplūdīs puķupodā un aplaistīs augus.

Foto: Unsplash

Notīri lapas

Nākamreiz, kad tīrīsi māju, neaizmirsti par augu lapu notīrīšanu. Telpaugi lapas izmanto, ne tikai lai iegūtu saules enerģiju, bet caur tām arī elpo. Ja augu lapas ir pārāk noputējušas, tās nespēj absorbēt skābekli, kas savukārt veicina augu saslimšanu. Pārliecinies, lai augam ir tīras lapas, un attīri tās pēc iespējas biežāk – tīrīšanā lieliski noderēs ūdens izsmidzinātājs.

Aplaisti orhidejas ar ledus gabaliņu

Orhidejas ir ieguvušas visai nelabu slavu, kļūstot par vienu no niķīgākajiem telpaugiem. Atšķirībā no citiem augiem orhidejām patīk neliels ūdens daudzums, taču tās ir jālaista regulāri. Vienu reizi nedēļā vari orhidejas podā iemest vienu ledus gabaliņu, kas, lēnām kūstot, aplaistīs niķīgo augu.

Foto: Unsplash

Izaudzē augus no spraudeņiem

Augu izaudzēšana no sēkliņas ir laikietilpīga un nereti beidzas ar vilšanos. Taču vairumu augu ir iespējams izaudzēt no spraudeņa: nogriez mātesaugam zariņu un ieliec to ūdenī, ļauj tam izdzīt saknes un iestādi podā. Vari diedzēt lociņus no sīpola, ataudzēt salātlapas, iestādot  no veikalā pirktiem salātiem podiņā pārpalikušo sakneni, fenhelim iemērc ūdenī sīpola daļu. Drīz vien iegūsi nebeidzamus garšaugu resursus.

Piemeklē augam atbilstošu augsni

Katram augam ir dažādas prasības, piemēram, sukulenti, kaktusi, rozes un arī tomāti ir kaprīzāki, bet citi augi sadzīvos ar universālo augsni. Iepērkot augsni, lielveikalā pārskati piedāvājumu un izvēlies tavam telpaugam piemērotu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu