Teju visu latviskā elektorāta partiju reitingi septembrī pieauguši (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Reklāmas sabiedriskā transporta pieturā
Reklāmas sabiedriskā transporta pieturā Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, reitinga pieaugumu ir piedzīvojušas teju visas latviskā elektorāta partijas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā kompānijas "Norstat" aptauja, kas veikta septembra vidū.

Atbilstoši "Norstat" jaunākajai aptaujai, līderpozīcijās joprojām atrodas partija "Saskaņa", par kuru bijuši gatavi balsot 12,7% aptaujāto, taču partijas reitings ir nokrities no 13,9% pirms pāris nedēļām.

Tālāk seko Zaļo un zemnieku savienība - 10,7% (salīdzinot ar 9% pirms pāris nedēļām), "KPV LV" - 8,4% (7,9%), Jaunā konservatīvā partija - 7,7% (6,1%), "Jaunā Vienotība" - 6,1% (3,3%) un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 6% (5,4%).

Savukārt reitinga kritumu piedzīvojusi "Attīstībai/Par", par kuru esot gatavi balsot 2,6% aptaujāto salīdzinājumā ar 4,7% pirms pāris nedēļām, bet tālāk seko "Progresīvie" - 2,1%, Latvijas Reģionu apvienība - 1,4%, "No sirds Latvijai" - 1,3%, "Latvijas Krievu savienība" - 0,8%, "Rīcības partija" - 0,2% un citi.

Joprojām teju trešdaļa - 32,4% - aptaujāto apgalvojuši, ka izvēli vēl nav izdarījuši, bet 6,9% teikuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Savukārt pētījumu centra SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktā aptauja, kas notika no 8.līdz 18.septembrim, liecina, ka lielākais atbalsts aizvien būtu partijai "Saskaņa" - 17,2%, taču tā piedzīvojusi arī lielākās izmaiņas starp partijām ar mīnus 4,3 procentpunktiem.

Nedaudz atbalsts sarucis Zaļo un zemnieku savienībai, ko izvēlējušies 9,4% (-2,1 procentpunkts). Gandrīz nemainīgs atbalsts ir VL-TB/LNNK ar 6,9% (+0,8 procentpunkti), bet mazliet sarucis partijai "KPV LV" - tagad par to balsotu 6,2% (-1,3 procentpunkti). Tām ar pozitīvu tendenci pret augusta aptauju seko Jaunā konservatīvā partija ar 5,2% (+2,3 procentpunkti) un "Attīstībai/Par" ar 5% (+1,9 procentpunkti). "Jauno Vienotību" atbalstītu 3,8% respondentu (-1,3 procentpunkti).

Septembra vidū atbalsts Latvijas Reģionu apvienībai pēc SKDS datiem bija 2,2% (-0,7 procentpunkti), "Latvijas Krievu savienībai" - 1,7% (+0,5 procentpunkti), "No sirds Latvijai" - 1,5% (-0,3 procentpunkti) un "Progresīvajiem" - 1,2% (+0,3 procentpunkti). Pārējo vēlēšanām pieteikto partiju saraksti netika sasnieguši pusprocenta atbalstu.

Nedaudz pieaudzis to aptaujas dalībnieku skaits, kas vēl nezina, par kuru sarakstu balsot. Tādu ir ceturtā daļa aptaujāto (25,5%, +2,5 procentpunkti), bet 12,7 procenti aptaujāto pateica, ka nepiedalīsies vēlēšanās (+0,7 procentpunkti).

Ja neizlēmušo balsis sadalītos tieši proporcionāli savu izvēli izdarījušajiem, Saeimā tad iekļūtu septiņas partijas: "Saskaņa" (27,8%), Zaļo un zemnieku savienība (15,2%), VL-TB/LNNK (11,1%), "KPV LV "(10,1%), Jaunā konservatīvā partija (8,4%), "Attīstībai/Par" (8,1%) un "Jaunā Vienotība" (6,1%). Šādi rēķinot, pārmāk tālu no 5% barjeras nebūtu arī Latvijas Reģionu apvienība (3,6%), bet divu procentu robežu, kas pēc reāla vēlēšanu rezultāta ļauj saņemt valsts finansējumu, šajā aptaujas griezumā pārsniedz arī Latvijas Krievu savienība (2,8%) un "No sirds Latvijai" (2,4%).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu