Tauta runā: Gribam profesionālus politiķus un zaļāk domājošu Latviju! (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Studenti Barbara un Romāns TVNET tiešraidē
Studenti Barbara un Romāns TVNET tiešraidē Foto: Jānis Škapars/TVNET

TVNET interviju ciklā "Esi priekšnieks! Pieņem darbā deputātu!" pēdējo nedēļu laikā ir uzklausīti visu populārāko partiju deputātu amata kandidāti, bet pirmdien TVNET deva vārdu priekšniekiem - tautai. Iespēju paust savu viedokli izmantoja lielākoties jauni cilvēki. Ko viņi teica? 

Barbara sarunā ar TVNET pauda viedokli, ka politiķiem jāaizstāv visas tautas intereses, nevis tikai šauras vēlētāju grupas vajadzības. Deputātiem jābūt atvērtiem savā rīcībā un jābeidz darboties slēptās interesēs. Jauniete pauda prieku par to, ka šajās vēlēšanās aktualizēti jautājumi, kas agrāk bijuši tabu, piemēram, viendzimuma laulības, bet, viņasprāt, par maz tiek runāts par mediju brīvību.

Savukārt Romāns aicināja neaizmirst, ka politiķis ir arī profesija. "Puķu Žanis nevar būt labs politiķis tikai tāpēc, ka agrāk spēlēja ģitāru un visiem tas patika," sacīja jaunietis un uzsvēra, ka Latvijai vajadzīgi izglītoti politiķi, kas spēs rūpēties par valsts un visas tautsaimniecības attīstību.

LNT laika ziņu cilvēks Kristaps Tālbergs kritizēja, ka partiju programmās pārāk maz izskan nepieciešamība veicināt zaļo dzīvesveidu, attīstīt modernās tehnoloģijas, veicināt energoefektivitāti un saudzēt dabu. Viņaprāt, cilvēki domā pārāk virspusēji - kamēr upe tek, jūrmala ir savā vietā, ziemā ir mazliet vēsāks nekā vasarā un mūs nepiemeklē milzu kataklizmas, mēs dzīvojam savā mazajā utopijā un šīs lietas nemaz necenšamies politiskajā līmenī aktualizēt pietiekami spēcīgi. Lai arī ir saprotami, ka ekonomikas un tautsaimniecības jautājumi ir aktuālāki, taču ir jādomā arī par nākotni pēc 20-30 gadiem, nevis tikai par aiznākamo vasaru.

Iespēju paust savu viedokli izmantoja arī Edgars, kurš ir viens no tiem aptuveni 30% vēlētāju, kas vēl nav izlēmuši, par ko balsot. Viņš vēlētos vairāk informācijas par jaunajām partijām un skaidrojumu, kuras partijas spētu veidot koalīciju un strādāt līdzīgu mērķu sasniegšanai - viņaprāt, tas ievērojami atvieglotu lēmuma pieņemšanu. Viņš mudināja nebaidīties balsot par mazajām partijām, jo apstākļos, kad neizlēmušo ir līdz pat 40%, visām partijām ir vienlīdzīgas iespējas iekļūt Saeimā, pat ja pēc reitingiem tā neizskatās.

Savu vērtējumu par valdībai darāmajiem darbiem vēlējās paust arī Carnikavas novada domes deputāts Juris Kozlovskis. Viņš uzsvēra, ka Pierīga atšķiras no pārējās valsts, jo tajā ieplūst daudz cilvēku. Kamēr reģionos slēdz skolas, Pierīgā trūkst bērnudārzu, skolu un vidusskolu. Tie ir jautājumi, kuru risināšana prasa miljonus, un šādi lieli ieguldījumi pašvaldībām sasien rokas citu jautājumu risināšanā, tāpēc valstij jānāk talkā.

Savs viedoklis bija arī skolniecei Elzai. Vecāki mājās par vēlēšanām daudz nerunājot, skolotāji pastāstījuši, kas ir priekšvēlēšanu laiks, un teikuši, ka vēlēšanas nav domātas bērniem. Taču, līdzīgi kā Tālbergs, mazā Elza atzina, ka gribētu, lai Latvijā vairāk tiktu aktualizēta piesārņojuma problēma, jo bērniem bieži nākas piedalīties dažādās talkās, lai Latvija būtu zaļāka un nebūtu tik piesārņota.

Latvijas iedzīvotāji bieži vien kautrējas savu viedokli paust kameras priekšā, taču šo iespēju labprāt izmantoja medicīnas studente Tīna no Zviedrijas. Viņa uzsvēra ka cilvēkiem ir jābalso, lai darītu zināmu, ko viņi vēlas. Viņa priecājās, ka dzīve Latvijā ir ļoti lēta, it īpaši taksometru pakalpojumi. 

Līdzīgi kā citi aptaujātie, arī Andra no TVNET komandas atzina, ka vēlēšanās izlemt nav viegli - "politiķi sola vienu, notiek kas cits. Kam lai tic?" Viņa arī atzina, ka bieži, uzrunājot cilvēkus, tie atbild, ka publiski nevēlas par politiku runāt, jo ir vīlušies tautas kalpu solījumos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu