Anatolijs Čepiga. Viņš arī Ruslans Boširovs: ģimene un karjera (9)

Foto: Sputnik/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Anatolijs Čepiga šobrīd ir īsta “superzvaigzne” - par viņu Krievijas un pasaules mediji raksta teju katru dienu. 26.septembrī starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs “Bellingcat” un Krievijas izdevums “The Insider” paziņoja, ka Krievijas pilsonis, kas Lielbritānijas varasiestādēm ir zināms kā Ruslans Boširovs un kurš tiek turēts aizdomās par martā Lielbritānijā veikto uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu “Novičok”, patiesībā ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga.

“Bellingcat” un “The Insider” noskaidroja, ka Anatolijs Čepiga ir dzimis Amūras apgabalā, beidzis Tālo Austrumu Karaspēka komandsastāva augstāko mācību iestādi, dienējis īpašo uzdevumu vienībā, piedalījies otrajā Čečenijas karā un saņēmis Krievijas varoņa apbalvojumu par dalību “miera uzturēšanas misijā”. 

Krievijas medijs “Meduza” apkopojis visu informāciju, ko par Čepigu izdevies noskaidrot kopš 26.septembra ziņojuma publiskošanas. 

Žurnālisti apmeklēja ciematu, kur dzīvojis Čepiga.  

Vietējie iedzīvotāji viņu sākumā atpazina, bet pēc tam pārstāja atpazīt 

27.septembrī – dienu pēc “Bellingcat” un “The Insider” ziņojuma – Krievijas laikraksts “Kommersant” publicēja reportāžu no Amūras apgabala Berezovkas ciema, kur Čepiga esot uzaudzis. 

Ciemata iedzīvotāji atpazina viņam rādītajā attēlā redzamo vīrieti. 

“Tas ir viņš, Toļa [Anatolijs]. Ļoti gudrs, jauks puisis, saprātīgs, mācījās labi. (..) Nedzēra, nepīpēja, sliktās kompānijās nekad nebija iesaistīts,” laikraksta “Kommersant” žurnālistiem pastāstīja kāda Berezovkas iedzīvotāja, kura ar Čepigu daudz kontaktējusies skolas laikā. 

29.septembrī Berezovku apmeklēja arī Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versijas žurnālisti. Arī viņu rādītajā fotogrāfijā ciema iedzīvotāji atpazina Čepigu. 

Savukārt dienu vēlāk - 30.septembrī - reportāžu no Berezovkas publicēja izdevums “Sibir. Realii”. Šī medija korespondentiem ciematā vairs neizdevās sastapt nevienu iedzīvotāju, kurš viņiem rādītajā Ruslana Boširova attēlā atpazītu Anatoliju Čepigu. 

Čepiga ir precējies, viņam ir divi bērni

Čepigas vecākiem ir bijusi saistība ar Krievijas specdienestiem. 

Anatolija tēvs Vladimirs Čepiga deviņdesmito gadu sākumā bijā specializētās pārvietojamās mehanizētās kolonnas (SPMK) “Ivanovskaja” izveidotājs un direktors, vēsta “Kommersant”. 

Divtūkstošo gadu sākumā Vladimirs Čepiga pārgājis darbā uz Amūras apgabala Ivanovskas rajona administrāciju, bet vēlāk - uz Berezovkā bāzēto inženiersapieru bataljonu, noskaidrojusi BBC krievu valodas versija. 

Anatolija mātes vārds nav zināms. Medijiem izdevies noskaidrot vien to, ka viņa ir strādājusi kopā ar savu vīru - vai nu SPMK, vai arī bataljonā. 

BBC krievu valodas versija arī ziņo, ka pirms kāda laika Anatolija vecāki pārcēlušies no Berezovkas uz Blagoveščensku un nopirkuši tur dzīvokli. 

Viņi arī esot saņēmuši subsīdijas daļējai hipotekārā kredīta maksājumu segšanai. Šādas subsīdijas ģimenei acīmredzot piešķirtas municipālajā dienestā esošo darbinieku atbalsta programmas ietvaros. 

Par paša Anatolija Čepigas ģimeni ir zināms maz. Ar Kremļa kritiķi Mihailu Hodorkovski saistītais projekts "Dosjē" vēsta, ka Anatolija sievu sauc Gaļina, bet viņas pirmslaulību uzvārds ir Ņikiforova. 

Viņa iepriekš esot strādājusi par brīvprātīgo īpašo uzdevumu vienībā, kur dienējis Čepiga. 

Čepigas ģimenē aug dēls un meita. Kā stāstījuši Berezovkas iedzīvotāji, ģimenei Maskavā esot četristabu dzīvoklis. 

Čepigu uzskatījuši par cilvēku ar pazīšanos 

Krievijas laikraksts “Novaja gazeta” sameklējis trīs bijušos Čepigas dienesta biedrus. 

Viņi kopā dienējuši 282. īpašo uzdevumu vienībā, kas bāzēta pie Habarovskas. Šajā vienībā Čepiga dienestu sācis pēc Tālo Austrumu Karaspēka komandsastāva augstākās mācību iestādes pabeigšanas 2001.gadā. 

Viens no Čepigas dienesta biedriem stāstījis, ka sākotnēji Čepiga nosūtīts dienestā uz īpašo uzdevumu vienības 14.brigādi Usurijskā, bet vēlāk viņu pārcēluši uz Habarovsku – tas esot noticis, pateicoties kādam ietekmīgam radiniekam, kurš esot bijis augstā amatā Habarovskas apgabala administrācijā. 

Kā stāstījis viens no “Novaja gazeta” avotiem, Čepiga tika uzskatīts par “cilvēku ar pazīšanos” - ar viņu pat vienības pulkvedis esot sarunājies uzsvērti laipni. 

Čepiga mācījies Maskavas Militāri diplomātiskajā akadēmijā, tomēr bijis pierakstīts citas universitātes kopmītnēs 

Kā liecina centra “Dosjē” rīcībā esošā informācija, Čepiga Maskavā ieradies 2009.gadā, lai sāktu mācības Militāri diplomātiskajā akadēmijā (VDA). 

Čepiga un viņa ģimene bijuši reģistrēti Krievijas Valsts humanitārās universitātes kopmītnēs. 

“Dosjē” norāda, ka VDA audzēkņus no citām pilsētām oficiāli reģistrēja dzīvošanai citu universitāšu kopmītnēs, jo VDA kopmītņu adreses ir  publiski pieejamas un tas esot novedis pie gadījumiem, kad šo kopmītņu iemītniekus ir mēģināts nofotografēt. 

Vai Čepiga ir dzīvojis Valsts humanitārās universitātes kopmītnēs, to “Dosjē” nav izdevies noskaidrot. 

Foto: REUTERS/SCANPIX

Krievijas varoņa nosaukumu pulkvedis Čepiga saņēmis par operāciju Krimā vai par Janukoviča evakuāciju uz Krieviju

Kā atklājis viens no Čepigas bijušajiem dienesta biedriem, Krievijas varoņa nosaukums viņam piešķirts “par Krimu”

Kā ziņo “Novaja gazeta”, 2014.gada februārī Krievija Krimā veica trīs nozīmīgas militārās operācijas  - Krimas ministru padomes ēkas ieņemšanu, Belbekas lidostas ieņemšanu un Ukrainas jūras kājnieku brigādes atbruņošanu Feodosijā. 

Šīs operācijas Krievija uzskata par ļoti veiksmīgām, jo tās noritējušas bez asinsizliešanas.  “Novaja gazeta” uzskata, ka Čepigam Krievijas varoņa nosaukums varētu būt piešķirts par dalību kādā no šīm operācijām. 

Tikmēr “Dosjē” rīcībā esošā informācija liecina, ka Čepiga apbalvots par dalību Viktora Janukoviča evakuācijā uz Krieviju 2014.gada februārī. 

“Dosjē” pētījuma autors Sergejs Kaņevs norādīja, ka par to viņam pavēstījis kāds bijušais GRU darbinieks, kurš Čepigu esot redzējis Janukoviča evakuācijas grupas sastāvā. 

Kā iepriekš ziņoja LETA, 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi uz soliņa parkā bez samaņas tika atrasti Krievijas bijušais dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu “Novičok”. 

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus. 

Foto: HANDOUT/REUTERS

Petrovs un Boširovs intervijā Krievijas propagandas medijam RT vēlāk norādīja, ka Solsberi viņi apmeklējuši kā tūristi. 

Arī Kremlis paziņoja, ka Boširovs un Petrovs ir vienkāršas civilpersonas. 

Krievija, protams, arī neskaitāmas reizes kategoriski  noliegusi, ka tai būtu jebkāda saistība ar Skripaļa indēšanu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu