Atsevišķas partijas "uzspļauj" aģitācijas ierobežojumiem; KNAB vēlas bargāku likumu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Ieva Leiniša/LETA

13.Saeimas vēlēšanas izceļas ar īpaši sīvu konkurenci un topošo politiķu savstarpējiem apvainojumiem, un atsevišķas partijas metušas kaunu pie malas, ķeroties pie apšaubāmām priekšvēlēšanu aģitācijas metodēm. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izrādījies bezspēcīgs pārkāpumu novēršanā, tāpēc nākotnē varētu tapt bargāks likums, trešdien vēstīja LTV "Panorāma". 

Kā spilgtākie pārkāpumu piemēri KNAB redzeslokā nonākuši laikraksta "Dienas bizness" bezmaksas "speciālizlaidumi", kas izdoti 800 000 tirāžā un kuros slavēts "Saskaņas" premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis un "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

Otrs nihilisma piemērs ir gigantiskā "Saskaņas" reklāma, kurā ievīstīta viena no Spīķeru kvartāla ēkām Rīgā. KNAB "Saskaņai" plakātus lika novākt, taču tā biroja norādījumus ignorēja. Piecas dienas vēlāk, saprotot, ka neviens tā rīkojumus izpildīt negrasās, KNAB trešdienas pēcpusdienā reklāmu aizvāca pašu spēkiem. Likumīgu iespēju panākt, lai plakāti pazustu, birojam nav.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume trešdien "Panorāmai" skaidroja, ka tiesiskais regulējums ir tāds, ka ir jāievēro mēnesis izpildes darbiem, un šajā gadījumā KNAB administratīvais akts tika ignorēts.

KNAB bijis spiests rīkoties, jo tas ir sabiedriskās kārtības jautājums - pretējā gadījumā lavīnveidā varētu sekot līdzīga rīcība no citām partijām, sacīja Straume. 

Iespējamie partiju pārkāpumi trešdien ar Straumi tika pārrunāti Saeimas Nacionālās drošības komisijā. Secinājums ir tāds – šajās vēlēšanās īsti izdarīt neko nevar, bet solīts tiek, ka varētu tapt likuma grozījumi.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere (“Vienotība”) pieļāva, ka

KNAB varētu nākt klajā ar grozījumiem, kur viņi ir atklājuši likuma robus, piemēram, iespēju uzreiz novērst pārkāpumu.

Jau trešdien atsevišķi vēlēšanu iecirkņi sākuši darbu un KNAB saņēmis arī informāciju par pārkāpumiem. Tā, piemēram, Lielvārdē ēkā, kurā strādā iecirknis, paredzēta arī kāda partijas tikšanās. 

KNAB ar aplikācijas palīdzību saņēmis jau vairāk nekā 1000 ziņojumus par iespējamiem partiju pārkāpumiem.  

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu