Nobela Miera prēmija piešķirta par cīņu pret seksuālo vardarbību kā ieroci (5)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šī gada Nobela miera prēmija piešķirta Denisam Mukvegem un Nadijai Muradai par viņu centieniem panākt, lai seksuāla vardarbība netiek izmantota kā ierocis bruņotos konfliktos, piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

Mukvege ir ārsts no Kongo Demokrātiskās Republikas, savukārt Murada ir cilvēktiesību aktīviste no Irākas.

63 gadus vecais Mukvege gadiem ilgi palīdzējis seksuālās vardarbības upuriem Kongo Demokrātiskajā Republikā, sniedzot medicīnisko palīdzību tūkstošiem pacientu un iestājoties par viņu tiesībām.

Murada, kura bija viena no aptuveni 3000 sievietēm, kuras izvaroja un citādi fiziski ietekmēja "Islāma valsts" kaujinieki, ir kļuvusi par šo sieviešu balsi.

Murada ir parādījusi "neparastu drosmi vēlreiz iztirzājot savas ciešanas" un citus noziegumus, ko pastrādājusi "Islāma valsts", un Mukvege ir galvenais simbols - gan savas valsts, gan starptautiskā līmenī - cīņai pret seksuālo vardarbību karā un bruņotos konfliktos, norādījusi Nobela komiteja.

Murada un Mukvege tika izraudzīti no 216 personu un 115 organizāciju saraksta, kas bija otrais garākais pretendentu saraks Nobela miera prēmijas vēsturē.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu