Prāta dīvas: aklo un kurlo aizstāve Helēna Kellere (2)

Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Illustrated London News Ltd/Scanpix

"Egoiste" turpina jaunu rubriku "Prāta dīvas", kurā aplūkosim prāta, inteliģences un talanta dīvas. Šoreiz glīta sejiņa un perfekts augums nebūs trumpji, ar ko dāma var iekarot leģendas titulu. Jau iepazinām matemātiķi rokoko brunčos Adu Lavleisu un "dāmu ar lampu,medmāsu priekšteci Florenci Naitingeilu. Uzzinājām, kura ir fosiliju jeb dinozauru ēras nospiedumu medniece - Mērija Eninga. Laiks nākamajai dāmai! Helēna Kellere - amerikāņu aktīviste, aklo un kurlo tiesību aizstāve!

Helēna Kellere piedzima 1880. gada 27. jūnijā Taskambijā, Alabamā. 

Lai gan 19 mēnešu vecumā pēc smagas slimības (iespējams, meningīta) Helēna zaudēja redzi un dzirdi, tomēr tas nekļuva par iemeslu dzīvei izolācijā. Viņa aktīvi sazinājās ar ārpasauli citos veidos.

Skolotāja Anna Salivana (Anne Sullivan) Helēnai septiņu gadu vecumā iemācīja sazināties ar cilvēkiem. Anna rakstīja vārdus pa vienam burtam uz Helēnas rokas. Pirmais vārds esot bijis "ūdens".

Vispirms skolotāja to uzrakstīja viņai uz rokas un tad pieveda Helēnu pie ūdens strūklas. Tādā veidā Helēna aptvēra, ka katram objektam pasaulē ir savs nosaukums.

Foto: Illustrated London News Ltd/Mar

1890. gadā Helēnas vecāki viņu nosūtīja uz Pērkinsa institūtu, kur viņa iemācījās arī runāt. 19 gadu vecumā Helēna devās uz Redklifas koledžu Masačūsetsā, kuru absolvēja 1904. gadā. Pēc rūpīgām mācībām un eksperimentēšanas Helēna 21 gada vecumā prata: zīmju valodu, lasīt no lūpām, Braila rakstu, rakstīt un runāt! Vēl vairāk - viņa spēja sazināties četrās valodās - franču, vācu, latīņu un grieķu. 

Viņa ir pirmā kurlaklā persona, kas ieguvusi bakalaura grādu humanitārajās zinātnēs.

Helēna bija pirmā, kas būdama kurla un akla, ieguva mākslas bakalaura diplomu!

Foto: PA/Scanpix

Helēnas sūtība bija sabiedrībai izklāstīt, kā jūtas akli un kurli cilvēki, kā arī cīnīties par šo cilvēku tiesībām un dzīves labklājību. Viņa ceļoja pa pasauli un piesaistīja līdzekļus aklajiem un kurlajiem.

Helēna iestājās arī par sufražistu kustību, sieviešu tiesībām strādāt algotu darbu un antimilitārismu. 

Helēna savā mūžā publicēja 12 grāmatas un dažus rakstus. 

Foto: PA/Scanpix

Amerikāņu aktīviste no dzīves šķīrās 87 gadu vecumā - 1968. gada 1. jūnijā. Helēnas piemiņai viņas dzimšanas diena, 27. jūnijs, Pensilvānijas štatā tiek atzīmēts kā Helēnas Kelleres diena.

1971. gadā viņu oficiāli iekļāva Alabamas Sieviešu slavas zālē. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu