Šo vēlēšanu "lielais nezināmais" - vēlētāji, kuri neatklāja savu izvēli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vēlēšanu rezultātus ietekmēs tie vēlētāji, kuri aptaujās pie iecirkņiem izvēlējās neatbildēt uz jautājumu, par kuru politisko spēku balsojuši, TVNET tiešraidē raidījumā "Vēlēšanu nakts kopā ar Dauguli" sacīja ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis.

 Aptaujas liecina, ka neatbildētāju vidū visvairāk dominē pusmūža cilvēki un vecāka gadu gājuma cilvēki. Jauniešu neatbildējušo vidū ir proporcionāli mazāk. Vidējā vecuma un vecākā gadu gājuma neatbildētāju motivācija neatbildēt atšķiras.Vidēja gadu gājuma cilvēki varētu būt vēlējuši par partiju, kuras nostāja ir radikāla, tāpēc viņi negrib atklāt politisko spēku, kuru izvēlējušies. Vēcāki vēlētāji, savukārt, uzskata, ka vēlēšanas ir aizklātas un tas ir privāts jautājums.

Jau vēstīts, ka 13.Saeimas vēlēšanās vadībā izvirzījusies politiskā partija Saskaņa ar 19.4%, liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio, Rīgas Stradiņa universitātes un pētījumu centra SKDS veiktās vēlētāju aptaujas pie 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņiem rezultāti.

Otro vietu ieņem Attīstībai/Par! ar 13.4%, kam seko Nacionālā apvienība (12.6%), Jaunā konservatīvā partija (12.4%), KPV LV (11.5%), Zaļo un zemnieku savienība (9.7%), Jaunā Vienotība (6.9%), Latvijas Reģionu apvienība (3.5%), Latvijas Krievu savienība (3.2%), Progresīvie (2.7%) un Latviešu nacionālisti (1.1%).

Mazāk par vienu procentu ieguvusi Rīcības partija (0.4%), No sirds Latvijai (0.4%), Par Alternatīvu (0.4%), Latvijas Centriskā partija (0.2%) un LSDSP/KDS/GKL (0.1%).

2.1% vēlētāju metuši tukšu vai apzināti bojātu aploksni, vai vispār neko vēlēšanu urnā nav iemtuši. Kopā aptaujāti 6369 cilvēki, no kuriem 1843 cilvēki neatbildēja, par ko balsojuši.

Šogad izvēli neatklāja 29% aptaujāto, salīdzinot ar 22% pirms četriem gadiem. Tas nozīmē, ka rezultātos varētu būt lielākas nobīdes no oficiālajiem CVK datiem, nekā pirms četriem gadiem, kad nevienai partijai aptaujas uzrādītais rezultāts no oficiālā neatšķīrās vairāk nekā par 2 procentpunktiem. Nav izslēgts, ka šogad atšķirība varētu būt lielāka. Pieredze liecina, ka aptaujā neatbildējošo balsis oficiālajos rezultātos nesadalās proporcionāli visām partijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu