Turcijā pazudis prominents Saūda Arābijas žurnālists; aizdomas par iespējamu slepkavību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pagājušonedēļ Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā, pazuda žurnālistikas veterāns Džamals Hašogi, kurš ir kritiski noskaņots pret Saūda Arābijas kroņprinci Mohammadu bin Salmanu. Hašogi otrdien, 2.oktobrī, iegāja konsulātā, lai izņemtu gaidāmajām laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentos, taču netika redzēts iznākam no tā, ziņo raidsabiedrība NPR.

(Papildināta ziņa.)

Turcijas Ārlietu ministrija pirmdien izsaukusi Saūda Arābijas vēstnieku Ankarā, lai pieprasītu Rijādas "pilnīgu sadarbību" izmeklēšanā par Hašogi pazušanu.

Turcijas amatpersonas atklāja, ka Saūda Arābijas vēstnieks svētdien ministrijā ticies ar Turcijas ārlietu ministra vietnieku. Turcijas privātais telekanāls NTV ziņoja, ka Ankara pieprasījusi atļaut Turcijas izmeklētājiem pārmeklēt Saūda Arābijas konsulāta ēku.

Turcijas autokrāts Redžeps Tajips Erdogans svētdien aģentūrai "Reuters" solīja, ka sekojot lietas attīstībai un cerot uz pozitīvu iznākumu. Tiek izskatīti novērošanas kameru ieraksti un pasažieru kustība lidostā, piebilda Erdogans.

Taču Erdogana padomnieks Jasins Aktajs aģentūrai sestdien teica, ka Turcijas policijai esot aizdomas, ka Hašogi konsulātā esot nogalināts un viņa mirstīgās atliekas no ēkas esot izvestas. "Nav konkrētas informācijas; šī nepaliks neatrisināta lieta. Konsulātam jāsniedz paskaidrojums," dienu vēlāk intervijā CNN Turcijas versijai sacīja Aktajs.

VIDEO: Stambulā protestē pret Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi pazušanu

Citas Turcijas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, medijiem paudušas bažas, ka Hašogi ticis nogalināts.

Saūda Arābija šīs ziņas noraida kā "nepamatotas".

Par spīti tam, ka gadījums izraisījis ažiotāžu visā pasaulē, pagaidām atklātībā nav nonākuši konkrēti pierādījumi.

Turcijas pilsone Hatise Cengiza, kas saderinājusies ar Hašogi, stāsta, ka esot vairākas stundas gaidījusi pie Saūda Arābijas konsulāta Stambulā un pēc tam sazinājusies ar policiju. Hašogi savu telefonu bija atstājis pie Cengizas, iepriekš piesakot, lai vēršas pie Turcijas policijas gadījumā, ja viņš no konsulāta neatgriežas.

Hašogi un Cengizas kāzas bija paredzētas dienu pēc došanās uz konsulātu.

59 gadus vecais Hašogi rakstīja izdevumam "The Washington Post" un kādreiz bija Saūda Arābijas laikraksta "Al-Watan" galvenais redaktors. Viņš darbojies arī kā mediju padomnieks Saūda Arābijas amatpersonām un diplomātiem.

Hašogi rakstīja par ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras iespējamo ietekmi uz Vidējiem Austrumiem. Viņš brīdināja par Trampa nostāju pret musulmaņiem un norādīja, ka Trampa pietuvināšanās Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam ir pretrunā ar Saūda Arābijas interesēm un ka Saūda Arābijas karaliskajai ģimenei nevajadzētu uzticēties Trampam.

Kā vēsta "The Washington Post", pēc šiem izteikumiem Saūda Arābijas amatpersonas aizliedza viņam rakstīt un publiski izteikties, kas varētu būt novedis pie Hašogi pazušanas. "Pastāv bažas, ka [Hašogi] uzskati viņam maksājuši dzīvību vai vismaz brīvību," raksta "The Washington Post" žurnāliste Liza Slaja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu