"Jautājumi paliek neatbildēti." Indijā nogalinātās latvietes Līgas dzīvesbiedrs par taisnības meklējumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Martā Keralas štatā Indijā nogalinātās Latvijas pilsones Līgas Skromanes dzīvesbiedrs Endrū Džordans intervijā portālam "irishmirror.ie" stāsta, ka neapstāsies, kamēr nebūs panācis taisnību.

"Es nelikšos mierā. Es ļoti drīz atgriezīšos Indijā," saka Īrijas pilsonis Džordans. "Katru brīvu brīdi es strādāju pie šīs lietas, sūtu e-pastus un visu pierakstu."

"Es par to nepārtraukti domāju, un jautājumi paliek neatbildēti. Kāds noteikti kaut ko zina, bet man nav ticības, ka Indijas policija vai tiesu sistēma viņus atradīs. Ir citi upuri, kas pazuduši vai tikuši nogalināti Indijā, bet viņu lietās tā arī netika panākta taisnība."

"Lietas izstiepj tik daudzu gadu garumā, ka ģimenes nogurst un tām vairs nav spēka turpināt cīnīties. Un būs vēl simtiem citu tamlīdzīgu lietu, ja nekas nemainīsies," uzskata Džordans.

Džordana dzīvoklī Dublinas ziemeļos, kur viņš piecus gadus dzīvoja kopā ar Skromani, krājas dokumentu kaudzes, avīžu izgriezumi un ar roku rakstītas zīmītes ar piezīmēm par lietu.

"Cilvēki Indijā man katru dienu aplikācijā "WhatsApp" sūta informāciju," žurnālistiem sacīja Džordans. "Es strādāju papildu darbus, lai varētu pēc iespējas ātrāk sakrāt naudu un atgriezties. Lai policija zina, ka joprojām neesmu apstājies."

Līga Skromane pazuda 14.martā Keralas štatā, kas atrodas Indijas dienvidos.

Indijā Līga bija ieradusies kopā ar māsu Ilzi, lai ārstētos ar tradicionālajām ajūrvēdas metodēm. Līga un Ilze Skromanes ir Latvijas pilsones, kas jau ilgāku laiku dzīvoja Īrijā.

Līgas lietā ir divi apsūdzētie - 28 gadus vecais Umešs un 24 gadus vecais Udajans. Viņi atbrīvoti pret drošības naudu līdz tiesas sākumam, ziņo "Irish Mirror".

Džordans norāda uz "caurumiem" Indijas policijas versijā, ka abi vīrieši esot izvarojuši sievieti un nejauši viņu nožņauguši, kad viņa pretojusies. Džordans uzsver, ka 20.aprīlī, kad tika atrastas Skromanes mirstīgās atliekas, viņai mugurā esot bijis dārgs Itālijā ražots vilnas džemperis. 

"Abi aizdomās turamie teica, ka esot "izvarojuši viņu visu dienu", bet viens no viņiem aizgāja mājās un atnesa viņai džemperi - dārgu itāļu džemperi -, kad viņa sūdzējās, ka viņai esot auksti. Diez vai izvarošanas laikā kādam rūp, vai upurim ir silti. Tonakt gaisa temperatūra bija 35 grādi - nebija pat auksts."

Džordans arī atsaucās uz tiesu mediķu atzinumu, ka Līgas mirstīgās atliekas neesot bijušas tiktāl sadalījušās, cik tām būtu jābūt, ja viņa mitrajā vietā, kur tika atrasta, būtu nogulējusi 40 dienas.

"Drīzāk viņas līķis tika turēts sausā, vēsā vietā, kas aizkavēja sadalīšanos. Domāju, ka viņa uz mangrovju mežu tika nogādāta neilgi pirms tam, kad viņu atrada. Kāds viņu būtu redzējis [..], ja viņa tur būtu nogulējusi 40 dienas," uzskata Džordans.

Džordana prasība paplašināt izmeklēšanu tika noraidīta. Viņš norāda, ka neesot par to pārsteigts. "Man nav nekādas ticības policijai. Es gribētu ticēt, ka viņas ciešanas nebija ilgas, bet joprojām nezinu, kas ar viņu notika. Es cenšos pierast būt mājās viens, apstulbis staigāju apkārt un skatos uz viņas drēbēm, viņas kosmētikas galdiņu. Man vēl morāli nav spēka aizvākt viņas mantas.

"Es vienkārši vēl neesmu gatavs aizvākt viņu no savas dzīves," atzīst Džordans.

"Es atradu viņas piezīmju grāmatiņu un visu nakti to lasīju. Viņa rakstīja par mūsu plāniem atvērt holistisko centru, lai palīdzētu cilvēkiem dziedēt viņu psiholoģiskās rētas. Viņa zīmēja mūs abus ar sirsniņām apkārt, kā to dara bērni. Viņas mīlestība bija tik tīra, tik atklāta," sacīja Džordans. "Es gribēju ar viņu aizvadīt savu mūžu, bet mums vismaz bija šie kopā nodzīvotie gadi."

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu