JKP piedāvā savu koalīcijas modeli un amatu sadalījumu; citi piedāvāto vērtē piesardzīgi (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts Jānis Bordāns preses konferencē informē par valdības veidošanas gaitu.
Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts Jānis Bordāns preses konferencē informē par valdības veidošanas gaitu. Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) partijām, ar kurām tiekas valdības veidošanas sarunu otrajā kārtā, ir piedāvājusi veidot koalīciju, kurā iekļautos JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP), apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Jaunā Vienotība" (JV), un amatu sadalījumu tajā. Problēmas piedāvājumā saredz NA.

Arī Aldis Gobzems no "KPV LV" uzskata, ka amatu dalīšana notiek pārsteidzīgi.

Kā žurnālistiem pēc tikšanās ar JKP pastāstīja "Jaunās Vienotības" premjera kandidāts Krišjānis Kariņš, JKP piedāvātais valdības modelis iekļauj piecas partijas, tādējādi sarunu otrajā kārtā gūta skaidrība, kā JKP saredz topošo valdību un kādu modeli piedāvā.

"Jaunajai Vienotībai" jaunajā valdībā JKP piedāvā uzņemties atbildību par Tieslietu ministriju un Aizsardzības ministriju.

Kariņš pauda, ka JKP ir izteikusi konkrētu piedāvājumu par atbildības jomas sadalījumu, un JV to apspriedīs pirmdien, 15.oktobrī, partijas sanāksmē.

Pirms tam JKP bija tikusies ar VL-TB/LNNK un arī tai izteikusi piedāvājumu darboties topošajā koalīcijā.

Bordāns arī norādījis, ka būtu nepiedodami neizmantot iespēju izveidot valdību bez ZZS un "Saskaņas".

JKP līderis akcentēja, ka nesadarbošanās ar ZZS ir principiāla nostāja. Arī gadījumā, ja citi partneri piedāvās uzņemties valdības veidošanu, JKP neredz iespēju veidot citu koalīcijas modeli un sadarboties ar ZZS.

Taujāts par rīcību, ja partneri nepiekritīs JKP piedāvājumam, Bordāns norādīja, ka vispirms ir jāsagaida potenciālo partneru viedoklis. To politiskie spēki varētu sniegt līdz nākamās nedēļas vidum, un tad arī notiks atkārtotas sarunas.

Bordāns arī teica, ka gadījumā, ja partneri nepiekritīs piedāvājumam, tajā varētu "modificēt detaļas". Tomēr par to varēšot runāt, kad potenciālie partneri sniegs savu viedokli par JKP piedāvājumu.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvājumu jaunajai valdībai vērtē piesardzīgi, jo, viņaprāt, īpaši svarīgi būs konkrētie amatu kandidāti, kā arī valdības deklarācijā paustais.

LBAS priekšsēdētājs norādīja, ka pagaidām grūti pateikt, vai JKP piedāvājums vainagosies ar valdības izveidi, tomēr neatkarīgi no valdības sastāva būs svarīgi atjaunot sabiedrības uzticēšanos valsts varai, un to būs iespējams panākt, lēmumu pieņemšanas procesā iesaistot sociālos partnerus un citu sabiedrisko organizāciju pārstāvjus.

Vienlaikus Baldzēns norādīja, ka koalīcijai būs ļoti svarīgi strādāt sabiedrības labā, lai tās kopējās intereses netiktu pazaudētas starp dažādu partiju programmām.

Baldzēns norādīja, ka nākamajai valdībai svarīgi turpināt arī esošās valdības kopā ar sociālajiem partneriem iesāktos darbus, lai nodrošinātu vairāku lēmumu pēctecību. Ir iespējams veikt izmaiņas veselības aprūpes reformas jautājumos, tomēr būtu svarīgi saglabāt galvenos virzienus, tostarp saistībā ar atalgojuma palielināšanu mediķiem, uzskata Baldzēns. Tāpatir svarīgi turpināt iesākto saistībā ar ēnu ekonomikas samazināšanu un ģenerālvienošanās slēgšanu nozarēs, sacīja LBAS priekšsēdētājs.

Uz jautājumu, kā vērtē Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), ar kuru arodbiedrībai izveidojusies sekmīga sadarbība, iespējamo izslēgšanu no koalīcijas, Baldzēns sacīja, ka solis "vilkt sarkanās līnijas" pēc vēlēšanām nav īsti korekts, vienlaikus Baldzēns pārāk nekritizēja JKP lēmumu, jo partijām jārīkojas atbilstoši to interesēm.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars, piektdien notikušajās sarunās JKP esot arī piedāvājusi vienu no iespējamiem modeļiem par atbildības sfēru sadalījumu un veicamajiem darbiem, taču Dzintars piedāvājuma saturu neatklāja.

Politiķis norādīja, ka sarunas virzās uz priekšu, taču nezināmā vēl esot ļoti daudz. Viņš piebilda, ka VL-TB/LNNK izvērtēs JKP piedāvājumu.

Kā ziņots, piektdien JKP sāka sarunu par jaunās valdības veidošanu otro kārtu un plānoja atkārtoti tikties ar "KPV LV", "Attīstībai/Par!", VL-TB/LNNK un "Jauno Vienotību". Tomēr "KPV LV" nolēma vispirms tikties ar katru no Saeimas jaunajā sasaukumā ievēlētajām partijām un tikai tad atkārtoti runāt ar JKP, līdz ar to piektdien JKP un "KPV LV" tikšanās vēl nenotiks.

Ar vairākiem politiskajiem spēkiem tikšanos piektdien rīko arī "Attīstībai/Par!" un "KPV LV".

Pēc provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" nākamajā parlamentā ieguvusi 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP - pa 16, "Attīstībai/Par" un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet "Jaunā Vienotība" - astoņas.

JKP pirmo sarunu apli noturējusi ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot "Saskaņu". JKP paziņoja, ka viņu vadītā valdībā kopā ar ZZS nestrādās.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu