Kas patiesībā bija Valaka no šausmu filmas “Mūķene”? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Lai arī baisā mūķene Valaka tagad sabiedrībā ir labāk zināma kā šausmu filmas “Mūķene” ļaunā varone, tomēr leģenda par šo dēmonu ir zināma jau gadsimtiem ilgi. Par godu Visu svēto dienas priekšvakaram jeb Helovīnam atmaskosim šo mošķi.

Skeptiķi bieži vien ir ļoti veikli, kad jāatmasko šausmu filmas, kas it kā esot balstītas uz patiesiem notikumiem. Tomēr šajā gadījumā dēmons Valaka, lai arī, visticamāk, nav īsts, tomēr ziņas avotos par to eksistē jau gadsimtiem ilgi.

Eds un Lorēna Voreni

Paranormālo parādību pētnieki Eds un Lorēna Voreni plašākai sabiedrībai pirmo reizi kļuva zināmi pēc apsēstās Amitvilas izmeklēšanas 1976. gadā. Tiesa, vēlāk tā tika atzīta par safabricētu. Gan šī izmeklēšana, gan citas kalpoja par pamatu vairākām Holivudas šausmu filmām mūsdienās.

Visu šo gadījumu autentiskums, protams, ir visai apstrīdams, jo paziņojums, ka kāda filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem, piesaista krietni vien vairāk skatītāju. Lai vai kā, Valakas izcelsme iesniedzas tālu vēsturē.

Valaka vēsturē

Filmā “Mūķene” vēstīts par katoļu mūķenes drānās tērptu dēmonu, kas apsēdis kādu klosteri Rumānijā. Pirmo reizi šā dēmona tēls parādījās filmā “Ļaunuma izsaukšana 2”, kurā parādīts, ka šo dēmonu iespējams apturēt un iedzīt atpakaļ ellē, izmantojot viņa paša vārdu: Valaka.

Avotos pirmās ziņas par šo vārdu ir atrodamas viduslaiku buramvārdu grāmatā “The Clavicule of Solomon or the Lesser Key of Solomon”. Pētnieki šo grāmatu raksturo kā grāmatu, kas satur dažādus buramvārdus, lāstus, dabas noslēpumus un antīkās gudrības, kā arī ļauj cilvēkam piesaukt gan labos, gan ļaunos garus.

Grāmatā uzskaitīti 72 dēmoni, un Valaka ir 62.

Fakts un mīts

Valaka grāmatā tiek aprakstīta kā zēns ar eņģeļa spārniem, kurš lido uz divgalvaina pūķa. Valaka kā mūķene ir tīrs Džeimsa Vana izgudrojums filmas “Ļaunuma izsaukšana 2” vajadzībām.

Foto: Wikimedia Commons

Kā stāsta pats Vans, Lorēna Vorena viņam pastāstījusi par “spektrālu vienību”, kas parādījies kā “tornado virpulis apmetnī tērptas figūras formā.”

Bībelē nav nevienas atsauksmes uz grāmatā minētajiem 72 dēmoniem, turklāt 1599. gadā šī grāmata tika iekļauta Vatikāna sastādītajā aizliegto grāmatu sarakstā (Index Librorum Prohibitorum).

Foto: Wikimedia Commons
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu