"Jaunā Vienotība" vēl nenosauc savu favorītu premjera amatam (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāve, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa - Egnere, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Valsts prezidents Raimonds Vējonis un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens tikšanās laikā Rīgas pilī.
Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāve, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa - Egnere, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Valsts prezidents Raimonds Vējonis un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens tikšanās laikā Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

"Jaunā Vienotība" vēl nenosauc savu favorītu starp iespējamiem premjera amata kandidātiem un ir gatava turpināt sarunas ar visiem politiskajiem spēkiem, kas ir iesaistīti valdības izveidē.

"Jaunās Vienotības" politiķis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pauda, ka politiskais spēks vēl nenosauc savu favorītu un par šo jautājumu lems valdē. Rinkēvičs gan neprecizēja, kad tas varētu notikt.

Rinkēvičs skaidroja, ka "Jaunajai Vienotībai" ar prezidentu bijusi "laba domu apmaiņa", un Vējonis iepazīstinājis ar kritērijiem jaunajai valdībai - ārpolitiska un eiroatlantiska kursa saglabāšana, atbildīga budžeta veidošana, reformu turpināšana, mediju brīvība. Būtiski ir arī tas, lai premjeram un ministriem būtu pielaide valsts noslēpumam. "Jaunā Vienotība" piekrītot šādiem kritērijiem.

Ar prezidentu arī pārrunāta situācija, ka valdības veidošanas sarunas organizē vairāki politiskie spēki vienlaicīgi. "Jaunā Vienotība" ir gatava turpināt konstruktīvi strādāt ar visām tām partijām, kuras to vēlas darīt, sacīja Rinkēvičs.

Viņš uzvēra, ka valdības koalīcijai jābūt maksimāli plašai, un "Jaunā Vienotība" atbalsta sadarbību ar visiem spēkiem, izņemot "Saskaņu". Arī prezidents esot piekritis, ka valdībai jābūt pietiekami rīcībspējīgai un stabilai.

Rinkēvičs arī piebilda, ka pašlaik valdības veidošanas sarunās atstāti novārtā jautājumi par Saeimu - gan parlamenta vadību, kā arī komisiju vadību.

Kā ziņots, Vējonis ceturtdien sācis konsultācijas ar Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām par iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem.

Pašlaik iniciatīvu valdības veidošanas sarunās uzņēmusies Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV" un "Attīstībai/Par!".

JKP premjera kandidāts ir Jānis Bordāns, "KPV LV" - Aldis Gobzems un "Attīstībai/Par!" - Artis Pabriks.

JKP uzstāj, ka būtu jāveido piecu partiju koalīcija, neiekļaujot tajā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Saskaņu". Savukārt pārējie potenciālie valdības partneri uzskata, ka valdības darbā jāpiedalās arī ZZS.

JKP pagājušajā nedēļā arī izteica piedāvājumu partijām par valdības modeli un atbildības jomu sadalījumu, tomēr neviens politiskais spēks tam nav piekritis.

Pašlaik valdības veidošanā iesaistītie politiskie spēki uzsver, ka nepieciešams runāt "par saturu" jeb nākamās valdības veicamajiem darbiem, nevis amatiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu