Aizvien vairāk nacistu vajāto cilvēku pēcteči lūdz Vācijas pilsonību Brexit dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas pilsoņi, kuri ir pēcteči no nacistiskās Vācijas bēgušajiem cilvēkiem, tostarp daudzām ebreju ģimenēm, steidz atjaunot Vācijas pasi, lai pēc "Brexit" joprojām būtu Eiropas Savienības (ES) pilsoņi, liecina piektdien izplatītie oficiālie dati.

Briti lūdz Vācijas pasi, izmantojot speciālu konstitūcijas pantu, kura mērķis ir vērst par labu nacistu laikā piedzīvotās vajāšanas, un viņu skaits kopš Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no bloka 2016.gada jūnijā pieaudzis 40 reizes.

2015.gadā Vācija saņēma tikai 43 šādus lūgumus pēc pilsonības, bet 2016.gadā šis skaitlis uzlēca līdz 684, un teju visi tika iesniegti pēc referenduma.

Pagājušajā gadā iesniegumu skaits sasniedza 1667, teikts Vācijas Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Saskaņā ar Vācijas konstitūcijas 116(2).pantu, vācieši, kuri zaudējuši pilsonību rases, politisku vai reliģisku iemeslu dēļ laikā kopš Hitlera kļūšanas par kancleru 1933.gada 30.janvārī līdz Vācijas kapitulācijai Otrajā pasaules karā 1945.gada 8.maijā var lūgt atjaunot viņu pilsonību. Tas arī ļauj lūgt Vācijas pilsonību personām, kuru vecāki tikuši vajāti un kuri raduši patvērumu ārzemēs.

Kā paziņojusi Vācijas valdība, šajā grupā "galvenokārt ietilpst Vācijas ebreji" un pret režīmu kritiski noskaņoto politisko partiju locekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu