EP balsos par regulu projektiem, kas ļautu veiksmīgāk cīnīties pret terorismu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlamenta sēde
Eiropas Parlamenta sēde Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nākamnedēļ Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā balsos par regulu projektiem jeb uzlabojumiem Šengenas Informācijas sistēmā (SIS), kas ļautu veiksmīgāk cīnīties pret terorismu, pārrobežu noziedzību un nelikumīgu imigrāciju, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Vispirms EP deputāti 23.oktobrī šos uzlabojumus apspriedīs debatēs, bet 24.oktobrī paredzēts balsojums. EP deputāti balsos par trīs regulu projektiem SIS - visplašāk izmantotās drošības un robežu pārvaldības informācijas sistēmas Eiropā - uzlabošanai. Neoficiāla vienošanās par izmaiņām ar dalībvalstu pārstāvjiem ES Padomē tika panākta jau jūnijā.

Atjauninātā SIS palīdzēs robežsargiem identificēt cilvēkus, kas šķērso robežas, sniegs atbalstu policijai cīņā ar noziedzniekiem, kā arī nodrošinās labāku aizsardzību bērniem un mazāk aizsargātiem pieaugušajiem. Tā arī uzlabos lēmumu par nelikumīgi Eiropā nonākušu migrantu atgriešanu izpildi.

Tāpat 23.oktobrī paredzētas debates un balsojums par turpmākajiem soļiem sociālā tīkla "Facebook" un "Cambridge Analytica" datu noplūdes lietā. Sākumā eiroparlamentārieši jautājumu apspriedīs par ES tieslietu komisāri Veru Jourovu, bet tajā pašā dienā vēlāk paredzēts arī balsojums par rezolūciju.

Paredzams, ka EP deputāti aicinās "Facebook" dot atļauju ES iestādēm veikt vērienīgu pārbaudi, lai pārliecinātos par datu aizsardzību un lietotāju datu drošību. Kā zināms, nesen atklātībā nonāca ziņas par 87 miljonu "Facebook" lietotāju datu noplūdi. EP deputāti arī varētu ierosināt "Facebook" veikt izmaiņas, lai nodrošinātu atbilstību ES datu aizsardzības likumiem.

EP deputāti arī apspriedīs pasākumus vēlēšanu ietekmēšanas novēršanai sociālajos tīklos un soļus, kas sperami ES konkurences noteikumu modernizācijai.

23.oktobrī deputāti arī debatēs par nostāju sarunās ar dalībvalstu ministriem par 2019.gada ES budžetu, bet 24.oktobrī savu nostāju apstiprinās balsojumā. Nostājas projektā EP deputāti piedāvā palielināt finansējumu "Erasmus+" programmai, cīņai ar jauniešu bezdarbu, migrācijas jautājumu risināšanai, pētniecībai, ieguldījumiem infrastruktūrā un klimata aizsardzībai.

Līdz ar balsojumu plenārsēdē aizsāksies trīs nedēļas ilgā "samierināšanas procedūra", kuras laikā EP un ES Padomei jāpanāk vienošanās par nākamā gada budžetu. 29.novembrī par to paredzēts EP balsojums, tajā pašā dienā tas jāparaksta EP priekšsēdētājam.

23.oktobrī EP deputāti ar Rumānijas prezidentu Klausu Johannu un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu-Klodu Junkeru diskutēs par Eiropas nākotni. Johannis Rumānijas prezidenta amatu ieņem kopš 2014.gada. Viņš kļūs par diskusiju cikla vienpadsmito dalībnieku, savukārt novembrī deputātus uzrunās Vācijas kanclere Angela Merkele.

Savukārt 22.oktobrī eiroparlamentārieši debatēs, bet 23.oktobrī balsos par priekšlikumiem uzlabot iedzīvotāju uzticēšanos dzeramajam krāna ūdenim, kas ir ievērojami lētāks un videi draudzīgāks nekā pudelēs pildīts dzeramais ūdens. Jaunais likums noteiks maksimālo pieļaujamo daudzumu atsevišķām piesārņojošām vielām, piemēram, svinam (samazināts uz pusi), polifluoralkilvielām (PFAS) un kaitīgām baktērijām, kā arī un nosaka mikroplastmasas līmeņa monitoringu, kas rada arvien lielākas bažas.

Saistībā ar Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Right2Water" EP atkārtoti prasa dalībvalstīm pievērst īpašu uzmanību ūdens pieejamībai neaizsargātām iedzīvotāju grupām.

22.oktobrī EP debatēs arī par priekšlikumu aizliegt vienreizlietojamu plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu un citu priekšmetu tirdzniecību. Tie veido vairāk nekā 70% jūras piegružojuma. Balsojums paredzēts 24.oktobrī. Saskaņā ar jauno likumu vienreizlietojamu plastmasas galda piederumu, šķīvju, salmiņu, maisāmo kociņu un baloniem piestiprināmu kociņu tirdzniecība ES tiktu aizliegta no 2021.gada.

EP Vides komitejas deputāti aizliedzamo preču sarakstu papildinājuši ar ļoti vieglas plastmasas maisiņiem, oksonoārdāmas plastmasas priekšmetiem un putu polistirola pārtikas iepakojumu. EP deputāti arī nākuši klajā ar priekšlikumiem tabakas produktu atkritumu (plastmasu saturošu cigarešu filtru) un pazaudētu vai pamestu zvejas rīku daudzuma samazināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu