Nestāsti citiem, ka gatavojies X stundai! (8)

Oskars Rekšņa
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Valsts policija aicinājusi pievienoties OMEGA komandai un gūt iespēju pastāvīgi attīstīties un realizēt sevi, vienlaikus rūpējoties par Latvijas drošību. Ņemot vērā, ka liela daļa Omegas veikumu paliek slepenībā, TVNET uz sarunu aicināja Omegas pārstāvi, kura vārds gan nav izpaužams, lai ieskicētu to, ar ko ikdienā nodarbojas Omega, kā arī to, kā viņa nodarbi uztver tuvinieki.

Kas ir Omega un ar ko tā nodarbojas?

Omega ir pretterorisma vienība, kas atrodas Iekšlietu ministrijas sastāvā. Tā ir vienīgā vienība, kurai ir pretterorisma vienības statuss. Tāpat esam iekļauti Eiropas pretterorisma vienību tīklā ATLAS, kura sastāvā aktīvi darbojas tiesībsargājošo iestāžu visaugstāk sagatavotās speciālās intervences vienības, kas kopā trenējas, piedalās starptautiskās mācībās, kā arī sadarbojas visos speciālās intervences vienību apakšspecializāciju jautājumos, piemēram, snaiperi, eksplozīvās iekļūšanas speciālisti utt. OMEGA reaģēs tad, kad jau ir noticis teroristisks uzbrukums, kā arī tiek potenciāli piesaistīta teroristu preventīvas aizturēšanas gadījumos.

Tas, ar ko mēs ikdienā nodarbojamies, – lielais mērķis ir “X stunda”, kad notiks terorakts. Paldies dievam, tāda stunda vēl nav pienākusi. Vienlaikus teroraktus izslēgt nevar. Kamēr šāda stunda nav pienākusi, mēs aizturam bīstamus un sevišķi bīstamus noziedzniekus, tāpat veicam aizturēšanas operācijas, kurās ir paaugstināts risks, kur jābūt ļoti lielam ātrumam.

Ar paaugstinātiem riskiem var saprast ko? Tie ir bruņoti ļaudis un tamlīdzīgi?

Jā, tie ir bruņoti ļaudis. Piemēram, arī masu medijos var redzēt – nesen bija informācija par autotransporta aizturēšanu, kur pie stūres bija pieredzējuši autosportisti, kas patiešām labi brauca. Tādu mašīnu aizturēšana ir augsta riska operācija. Ir vairāk nekā skaidrs – noziedznieki labprātīgi neapstāsies, sevišķi, ja viņi atradīsies zagtā transporta līdzeklī.

Foto: Valsts policija

Ņemot vērā, ka nekad īsti nevar paredzēt, kur zagļi ar automašīnu brauks, parasti ir dinamiska aizturēšana. Tas ātrums, jaudīgas mašīnas, tās visas ir augsta riska situācijas.

Ja iespējams atklāt – cik Omegā ir cilvēku?

Diemžēl šādi jautājumi ir valsts noslēpums, nedrīkstu atklāt ne dislokācijas vietu, ne cilvēku resursu, ne atalgojumu. Vienlaikus kopā mēs esam samērā kompakta vienība, kas ir augsti specializēta, labi apmācīta. Taču par personālsastāvu sīkāku informāciju nevarēšu atklāt.

Varbūt iespējams ieskicēt darba ikdienu – atnākat uz darbu, ar ko nodarbojaties?

Kā visām speciālās intervences vienībām, mūsu galvenā ikdienas sastāvdaļa ir treniņi, gatavošanās X stundai. Neviena cita Valsts policijas struktūrvienība tik daudz laika apmācībām noteikti nevelta. Mums ir ļoti daudzas starptautiskās mācības, kurās  piedalāmies. Mācības notiek pārsvarā ārvalstīs, bet ik pa laikam ir gadījies, ka šādas mācības organizējam mēs. Piemēram pirms dažiem gadiem bija mācības par ķīlnieku sagrābšanu uz kuģa, kur  piesaistījām ārvalstu speciālās intervences vienības, kopā gājām un veicām triecienu, lai atbrīvotu ķīlniekus.

Foto: Valsts policija

Kopumā darba ikdiena ir treniņi – tie ir fiziskie treniņi, specializēto iemaņu treniņi, šaušanas kursi, alpīnisma kursi, iekļūšanas jeb brīčinga kursi, ūdenslīdēju, braukšanas un vēl citu iemaņu pilnveidošana.

Runājot par fiziskajiem treniņiem, tās ir kādas cīņu mākslas?

Ja kopumā skatāmies uz speciālās intervences vienībām, tad ir divi galvenie virzieni – kikbokss, otrs – MMA, jiu jitsu, kas ir sitienu tehnika un laušanas tehnika. Būtībā tas, ko visi cenšas darīt, – integrēt, lai būtu gan sitienu tehnika, gan laušanas tehnika. Kopumā skatoties MMA ir centrālais aspekts, kas ir apaudzēts ar dažām citām lietām.

Runājot par aizturēšanas tehniku, ja kādreiz katrai vienībai tā bija pilnīgi atsevišķa, tad pašlaik – ATLAS sastāvā aizturēšanas tehniku cenšas padarīt kopēju, veidot vienotus standartus. Arī mūsu instruktori ļoti daudz viesojas ārvalstīs, cenšas pārņemt praksi, centralizēt tehniku.

Pievēršoties vienotiem standartiem. Vai vienoti standarti attiecināmi arī uz bruņojumu un ekipējumu?

Foto: Valsts policija

Jāatzīst, ka līdz šim brīdim, ar to es domāju pirms trim, četriem gadiem, bruņojums mums spēcīgi atšķīrās. Piemēram, Vācijas GSG9, kas kotējas kā viena no spēcīgākajām speciālās intervences vienībām, viņi bija daudzas reizes labāk apbruņoti. Šobrīd tās atšķirības jau ir minimālas. Ja skatāmies uz individuālo ekipējumu – formas, ieroči, nakts redzamības ierīces – tas mums ir Eiropā pietiekoši advancēts. Var atšķirties modeļi – kāds izmanto Heckler & Koch, kāds cits FN SCAR, bet kopumā konceptuāli bruņojums mums ir ļoti labā līmenī.

Video apraksts:

Septiņās ES valstīs pagājušajā nedēļā tika aizvadītas lielākās tiesībsargājošo Eiropas speciālo uzdevumu vienību mācības “Atlas Common Challenge 2018”, kurās kopā piedalījās 38 vienības, to vidū arī Valsts policijas pretterorisma vienība OMEGA.

OMEGA, sadarbojoties ar Polijas BOA, Lietuvas ARAS un Igaunijas K-Komando Polijā, Varšavā izspēlēja ķīlnieku atbrīvošanas scenāriju metro, kurā teroristi vilcienā bija gūstā saņēmuši 500 cilvēku.

Mācībās “Atlas Common Challenge 2018” piedalījās vairāku valstu specvienības, kuras izspēlēja septiņus dažādus Eiropola izstrādātus scenārijus septiņās Eiropas valstīs. Vācijas GSG 9, Nīderlandes DSI, Zviedrijas NI, Dānijas AKS, Norvēģijas "Delta" un Somijas "Karhu" atbrīvoja kuģi ar sagrābtiem ķīlniekiem nakts operācijā Baltijas jūrā. Savukārt Spānijā ķīlnieki atradās lidmašīnā un Slovākijā lielā ēkā. Tāpat Islandē, Ziemeļīrijā, Vācijā, Bulgārijā, Grieķijā tika veiktas pretterorisma operācijas mācību ietvaros.

Otrs moments – grupas ekipējums: Vācijai ir piesaistīts helikopters, viņiem ir daudz lielākas iespējas izmantot bruņu tehniku, mēs šajā aspektā neesam tik spēcīgi.

Foto: Valsts policija

Saprotams, ka Omega nepieciešami cilvēki ar ļoti labu veselību. Kā ir ar veselības pārbaudēm?

Veselībai mums ir jābūt A1 līmenī. Tas nozīmē – ja ir 20 kandidāti, tad vidēji no šiem kandidātiem četri neizies medkomisiju.

Vai un kā tiek tiek pārbaudīta psiholoģiskā veselība, piesakoties vienībai?

To pārbauda, bet tas ir integrēts pasākums. Viena lieta ir psiholoģiskā testēšana, kas notiek divos līmeņos, pirmais – Iekšlietu ministrijas poliklīnikā, kur tiek vērtēts tas, vai cilvēks ir garīgi vesels. Otrs līmenis – vai cilvēka personīgās īpašības atbilst konkrētajam amatam.

Ņemot vērā, ka mums ir vairākas nodaļas, ir vairāk nekā skaidrs, ka tas, kādam ir jābūt triecienniekam, atšķiras no tā, kādam ir jābūt, piemēram, sapierim. Sapierim ir jābūt vairāk nosvērtam, varbūt nedaudz nosvērtākam, apdomīgākam, pacietīgākam, tādam, kas vairāk padomās. Savukārt triecienniekam jābūt aktīvākam, drošākam, nedaudz ar tieksmi uz risku un izaicinājumu. Protams, tieksmei jābūt kontrolētai.

Pēc testu veikšanas mums ir vēl viena atlase, kur tiek veikti, piemēram, fobiju testi – augstums, šauras telpas, sprādzieni, suņi, tumsa, arī saskaršanās ar agresīvi noskaņotu personu, kura ir jāaiztur. Šo pārbaužu rezultātā mēs saprotam, vai cilvēkam ir fobija. Vienlaikus aizdomas var viest arī tas, ka personai var pilnīgi nebūt bail no augstuma, tas nozīmē, ka cilvēks nevarēs izvērtēt bīstamību.

Ir arī svarīga disciplīna, lēmumu pieņemšana. Kopumā atlase ilgst 3 dienas. 1. diena ir fiziskie normatīvi, lai pārbaudītu, vai kandidātiem ir minimāli nepieciešamā fiziskā kondīcija, lai sāktu atlases procesu. Otrajā, trešajā dienā mēs nemeklējam sportistus, jebkurš cilvēks, kurš pieteiksies vienībai, tiks iedzīts fiziskā noguruma un stresa apstākļos. Tad ir jautājumi – vai šis cilvēks pildīs pavēles un cik viņš elastīgi, radoši pieies situāciju risināšanai. Nav jautājums tikai par to, vai es nogurumā varēšu noskriet ar mugursomu, bet arī tas, kādus lēmumus pieņemšu, cik precīzi pildīšu dotās komandas un vai spēšu elastīgi iziet no problēmsituācijām, kuras tiks radītas atlasē.

Foto: Valsts policija

Tātad cilvēki, kuri grib pievienoties Omegai, var arī nebūt ļoti labi fiziski sagatavoti, bet vairāk viņiem jābūt psiholoģiski gataviem?

Tas ir arī tas, ko mēs akcentējam, mēs nemeklējam sportistus. Meklējam veselus cilvēkus, kuri ir fiziski attīstīti. Bet kā sportisti – jautājums, vai mums tiešām nepieciešami čempioni. Čempioni, viņi ir paši par sevi, mums ir vajadzīgs komandas spēlētājs, kurš ir spējīgs vairāk integrēties komandā, vienībā. Mums nav bijuši tādi uzdevumi, kur kaut kas ir jāpaveic vienam cilvēkam. Principā viss, kas mums ir, – koordinēta sadarbība, un tikai koordinētas sadarbības rezultātā mēs varam kaut ko sasniegt.

Sportists varbūt tiešām nebūs tas, ko mēs meklējam. Ja paskatāmies apkārt, tad mums ir cilvēki, kuri ir strādājuši ofisā, ar maģistra grādu jurisprudencē, mums ir cilvēki ar psiholoģisko izglītību, jo mums ir pārrunu vešanas specializācija. Tāpat mums ir arī cilvēki no Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, no Valsts policijas koledžas. Mums ir cilvēki ar dažādu background, bet reti kurš ir bijis profesionāls sportists, visi ir tādi, kuriem vienkārši patīk sportot.

Vai vienībā ir sievietes?

Vienībā ir sievietes. Ir arī sievietes, kuras ir gājušas atlasi uz kaujiniekiem un atlasi ir izturējušas. Pārsvarā gan sievietes pēc atlases izvēlas citas specializācijas – nevis trieciennieku specializāciju, bet, piemēram, pārrunu vešanu, kur noteikti ir nepieciešamas arī sievietes. Tas, kāds cilvēks ved pārrunas, ir atkarīgs no tā, ar ko tās nepieciešams vest.

Vai vari procentuāli izdalīt – cik vienībā ir sieviešu, cik vīriešu?

Protams, vīriešu vienībā ir vairāk, sevišķi triecienniekos, kas, gribi vai negribi, ir vīriešu kolektīvs. Sievietes vairāk veic administratīvās funkcijas. Vienlaikus mūsu nostāja – ja kādreiz skatījās, ka sievietes nekādā gadījumā nevar būt pretterorisma vienībā, tad tagad – ja sieviete var veikt funkcijas, kas kaujiniekam ir jāveic, tad - uz priekšu. Ir skaidrs gan, ka sievietei būs jāizmanto tā pati smagā ķivere, bruņuveste, jānes triecienšautene un pārējais ekipējums.

Kāpēc izdomāji, ka vēlies būt vienībā?

Es vienībā esmu pārrunu vedējs. Visu bērnību biju domājis, ka došos dienēt armijā, tad dzīve sagrozījās tā, ka aizgāju mācīties psiholoģiju. Atkal dzīve iegrozījās tā, ka man sanāca zinātniska darba izveidē kontaktēties ar pārrunu vedēju Omegā, bet pēc divām nedēļām saņēmu uzaicinājumu – nāc, piedalies atlasē.

Sākotnēji man tas šķita kas pilnīgi neiespējams; lai arī visu dzīvi esmu trenējies, nekad nedomāju, ka nokļūšu Omegā. Man bija ilūzija - lai nokļūtu Omegā, jābūt patiešām augstas klases sportistam, kuram nav nekādu pašsaglabāšanās instinktu, kas var, nezinu, lēkt no 11. stāva, neizmantojot stiprinājumus.

Beigās, pašam par pārsteigumu, atlasi izturēju.

Tev droši vien ir ģimene, radi, draugi. Ko viņi domā par tavu nodarbi?

Mana ģimene, paziņas un draugi zina, ka esmu policijā – tā ir informācija, ko varu izpaust, bet nezina, ar ko tieši nodarbojos.

Kopumā sievai nav iebildumu – tā ir vīrišķīga profesija. Protams, gadās izsaukumi naktīs, nespēj līdz galam plānot laiku, nevar vienmēr paļauties, ka tieši tu izņemsi bērnu no bērnudārza, vai bērnu no skolas. Nevar zināt to, vai, apmeklējot teātri, nepiezvanīs un neizsauks uz darbu. Ar to ir jārēķinās – katrai profesijai ir sava garoziņa.

Foto: Valsts policija

Vai, veicot uzdevumus, nav bail?

Ir bijušas situācijas, kurās tiek veiktas augsta riska aizturēšanas. Kad tiešām pirms uzdevuma pildīšanas pārkrusties, bet, neskatoties uz to, jāiet uz priekšu, galu galā mēs tam trenējamies. Katrā gadījumā – ja pienāks X stunda – bailes būs, taču tās tiks pārvarētas.

Kā tiec galā ar stresu?

Ir kolektīvs, ar ko var izrunāties, jo mājās par darba lietām, stresu, aizturēšanas operācijām tu nerunāsi. Svarīgi ir tas, ka pēc katras operācijas ir tā saucamais brīfings, kurā tiek analizētas kļūdas. Pēc tam, ja ejam atpūsties, paspēlēt pingpongu, ieiet saunā, gribi negribi, runājam par to, kā tas bija, jo aizturēšanas operāciju laikā ne vienu reizi vien ir bijis, kad tiek apdraudēta kāda kolēģa dzīvība, piemēram, autotransports teju ir notriecis kolēģus; noziedznieki mēdz lietot arī šaujamieročus.

Bet, ja mēs godīgi skatāmies uz riskiem, piemēram, patruļpolicijai, tas nevienā brīdī nav mazāks. Mēs vienmēr esam ļoti labi ekipēti un esam ar pārsvaru. Veiksmīga aizturēšanas operācija ir labi izplānota operācija – tāda, kurā tiek maksimāli novērsti visi iespējamie riski un iesaistītie policijas spēki ir pietiekoši, lai izslēgtu aizturamo personu pretestību.

Mēs vienmēr iesim ar pārsvaru, mūsu bruņojums, ekipējums būs spēcīgāks nekā to personu, kuras mēs aizturam. Savukārt, ja mēs paskatāmies uz “regulāro policistu”, tad viņi dodas uz izsaukumiem bieži vien divatā un tikai aptuveni zina, kas ir noticis.

Līdz ar to – jā, mums ir augsta riska darbs, taču nedomāju, ka pārējiem policijas darbiniekiem risks ir diži zemāks.

Saprotams, ka “Omegas” veiktās darbības saistās ar valsts noslēpumu, bet varbūt iespējams tomēr nedaudz ieskicēt “veikumus”?

Jā, tas ir valsts noslēpums. Vienlaikus varu teikt, ka ik pa laikam Latvijā notiek personu nolaupīšana, tajā skaitā ir bijušas personu nolaupīšanas situācijas, kur tiek aizturēti gan vietējie gan starptautiski noziedzīgi grupējumi, kas ir saistīti ar personu nolaupīšanu vai turēšanu nebrīvē.

Tāpat mēs palīdzam aizturēt personas, kuras iesaistītas finanšu noziegumos. Šajā brīdī svarīgi ir aizturēt personas tā, lai netiktu iznīcināti svarīgi pierādījumi, aizturēšanai jānotiek pēc iespējas ātrāk – ar pāris taustiņu kombināciju var izdzēst visus datus, tāpēc aizturēšanai jānotiek zibenīgi.

Mēs arī strādājam, kad valstī notiek liela mēroga pasākumi, piemēram, pāvesta vizīte. Tas nozīmē, ka mūsu grupām jābūt gatavām reaģēt, tostarp snaiperiem jābūt izvietotiem stratēģiski svarīgās vietās. Arī mūsu sapieri, kinologi pārbauda noteiktos maršrutus un maksimāli strādā, lai riski tiktu novērsti.

Ņemot vērā, ka savās rindās vēlaties jaunus cilvēkus, vai ir kādi nosacījumi attiecībā uz vecumu?

Tas, uz ko skatāmies, ir personas vecumā no 20 līdz 30 gadiem, ar pirmā līmeņa augstāko izglītību. Pēc 30 gadiem fiziskos normatīvus var izpildīt tieši tāpat kā 20 gados, taču jāņem vērā, ka atjaunošanās spējas pazeminās. Vienlaikus vecums nav “ar nazi nogriezts”.

Ziņots, ka Valsts policija aicina pievienoties OMEGA komandai un gūt nenovērtējamu iespēju pastāvīgi attīstīties un realizēt sevi, vienlaikus rūpējoties par Latvijas drošību.

Esošie Valsts policijas pretterorisma vienības kaujinieki augstu novērtē dinamisko un interesanto darbu OMEGA komandā un ir gatavi uzņemt savā ģimenē jaunus biedrus! Tādēļ nav svarīgi, ar ko tu šobrīd nodarbojies, – jo ātrāk pieteiksies, jo ātrāk varēsi noskaidrot, vai esi gatavs rūpēties par Latvijas drošību, esot OMEGA sastāvā, informē Valsts policija.

OMEGA ir speciāli organizēta, apmācīta un ekipēta Valsts policijas pretterorisma vienība, kura veic tādus uzdevumus, kas saistās ar sevišķi paaugstinātu bīstamību. Dienests vienībā piedāvā unikālu iespēju nepārtraukti mācīties un attīstīties dažāda veida kursos un apmācību programmās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Tostarp OMEGA regulāri piedalās un arī pati organizē dažādas mācības un kursus Eiropas mērogā, jau no 2001.gada, esot Eiropas Savienības speciālās intervences vienību tīkla ATLAS sastāvdaļa.

Ikviens vienības kaujinieks primāri tiek sagatavots trieciennieka funkciju veikšanai. Turpmākā dienestā kaujiniekam ir iespēja sevi realizēt plašā specializāciju klāstā jau atkarībā no savām spējām un talantiem.

Vienības kaujinieku grupās pārstāvētas augstas kvalifikācijas specialitātes, tostarp snaiperi-novērotāji, pilsētvides alpīnisti, sapieri, ūdenslīdēji, pārrunu vedēji u.c. Ikvienam OMEGA kaujiniekam jāspēj ātri pieņemt lēmumus atbilstoši situācijai un uzņemties atbildību. Tāpat jāpiemīt loģiskai domāšanai, vērīgumam, pacietībai, neatlaidībai un spējai pārvarēt jebkura veida bailes, kā arī jāpiemīt konfidencialitātei.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu