Fotostāsts: Dzīve Sīrijas galvaspilsētā piecus mēnešus pēc uguns pārtraukšanas (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, kur maijā beidzās cīņas, daļai iedzīvotāju ikdiena atgriezusies gandrīz normālās sliedēs. Centrālo Damasku visu Sīrijas pilsoņu kara laiku savā kontrolē noturējuši režīma spēki, tāpēc pilsēta cietusi daudz mazākus postījumus nekā opozīcijas kaujinieku kontrolētās teritorijas, vēsta aģentūra "Reuters".

Par spīti tam, ka vairākas ēkas tikušas pilnīgi vai daļēji izpostītas, situācija Damaskā ir daudz labāka nekā citās vietās, kas pieredzēja sīvākās cīņas.

Pavisam netālu no Damaskas esošā Austrumguta valdības ofensīvas laikā tika teju nolīdzināta līdz ar zemi. Kad opozīcijas kaujinieki padevās, desmitiem tūkstoši cilvēku - gan kaujinieki, gan civiliedzīvotāji - izvēlējās pamest Austrumgutu un doties uz citiem kaujinieku kontrolētajiem Sīrijas reģioniem. Citi palika.

Foto: Reuters/ScanPix

Pašlaik galvaspilsētas tuvumā vairs nav jābaidās no artilērijas uguns, bet kontrasts starp postu Austrumgutā un Damasku ar tās naktsdzīvi un dinamisko biznesa rajonu ir ļoti spilgts.

Sīrijas autokrātam Bašaram al Aasdam gūt uzvaras lielā mērā palīdzēja Krievija, kas Sīrijas karā iesaistījās 2015.gada, atbalstot Asada spēkus. Sīrijas režīma kontrolētajās teritorijās bieži var redzēt krievu karavīrus.

Foto: Reuters/ScanPix

Pat kauju laikā Damaskas iedzīvotāji vakaros devās uz restorāniem, bāriem un naktsklubiem, taču šovasar izklaides vietas vecpilsētā bija pilnākas nekā iepriekšējos gados.

"Kara laikā, kad krita bumbas, dažkārt dienām nebija apmeklētāju, bet mēs turpinājām strādāt," stāsta 24 gadus vecā bārmene Dana. Damaskā labi pelna frizētavas un vecpilsētas kafejnīcas, kurās piektdienu un sestdienu vakaros mēdz aptrūkties brīvu krēslu.

Šovasar Damaskā pirmoreiz kopš 2011.gada nebija dzirdami kauju trokšņi. 

Taču tikai dažu kilometru attālumā Austrumgutā visur, kur vien skaties, redzami gruveši un caurumi sienās, kas tur joprojām slejas. Veselas ielas izskatās pilnībā nopostītas. Vienā no reģiona lielākajām slimnīcām sienās ir milzu caurumi un ārsti joprojām strādā pagrabstāvā.

Foto: Reuters/ScanPix

Kaujas Dumā beidzās tikai pirms dažiem mēnešiem. Domājams, ka Sīrijas pilsētu atjaunošana prasīs ilgu laiku, jo Sīrijas režīms nevar atļauties vērienīgus rekonstrukcijas projektus. Arī tās tuvākie sabiedrotie - Krievija un Irāna - diez vai ieguldīs naudu Sīrijas atjaunošanā. Rietumvalstis nemaksās, kamēr Sīrijā nenotiks lieli politiski pārkārtojumi.

2013.gadā atkarotais al-Halidijas rajons Homsā pārvērties par spoku pilsētu ar sagrautām mājām un gruvešu kaudzēm. "Ļoti nedaudzi cilvēki nāk uz šo rajonu," stāsta Homsas vecpilsētā esoša veikala īpašnieks Abu Faress.

Pat jaunieši, kuri Damaskā neatsakās no naksnīgām izklaidēm, runā par priekšā esošo ekonomikas atkopšanos. Daudzi domā par aizbraukšanu.

"Man patīk mans darbs. Man patīk šejienes bāri un naktsdzīve. Tomēr es gribētu aizbraukt no Sīrijas," stāsta 30 gadus vecā bāra īpašniece Raša. "Es šeit neredzu nākotni."

"Kad šeit notika kaujas un katru dienu krita bumbas, es negribēju braukt prom. Bet tagad - jā," viņa atzīst.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu