"Brīvības šāvienu" godinot, veido piemiņas vietu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

1918.gada 24.decembrī Drabešu pagastā notika pirmā latviešu karaspēka bruņotā sadursme ar padomju Krievijas Sarkano armiju. Par godu drosmīgajiem cēsniekiem un atzīmējot Cēsu rotas dibināšanas simtgadi, kaujas vietā Drabešu pagastā tiek veidota piemiņas vieta, vēstī Vidzemes televīzija.

Cēsnieku izlūku komandu vadījis kapteinis Artūrs Jansons, un tai veiksmīgi izdevies aizkavēt Sarkanās armijas izlūku virzīšanos no Cēsīm uz Ieriķiem. 

“Cēsu rotas nodaļas komandiera Artūra Jansona sešu cilvēku apkalpe šeit apturēja “sarkano” virzīšanos uz Rīgu uz divām dienām. Jo, sākot no Valkas, viņi praktiski gāja bez pretestības. Pilsoniskā sabiedrība šeit apturēja šo skrējienu. Ložmetējs bija ļoti stratēģiskā vietā uzlikts. Neatkarīgi, vai pa Vidzemes šoseju, vai pa muižas ceļu iet, ienaidnieks nonāk apšaudes joslā,” stāstīja novadpētnieks Māris Niklass.

Pieminot šo nozīmīgo kaujas epizodi, par kuru Cēsu rotas komandieris Artūrs Jansons tika apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni, tiks izveidota piemiņas vieta. Tās pamatos šodien tika ielikta laika kapsula, kurā ievietots 24.decembra notikumu apraksts, Cēsu rotas Zemessardzes 27. kājnieku bataljona krūšu nozīmīte un Nacionālo bruņoto spēku instruktoru skolas simbolika.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bijušais komandieris Raimonds Graube 1918.gada bruņoto sadursmi starp cēsniekiem un Sarkano armiju nodēvējis par "brīvības šāvienu". 

"Manuprāt, mēs vēl pilnībā nenovērtējam šīs konkrētās vietas nozīmi. Bet es ticu, ka ar entuziastu palīdzību, pabeidzot šo pieminekli, tas ieņems pienācīgu vietu Latvijas kopējā Brīvības cīņu, atbrīvošanas cīņu vēsturē,” sacīja Graube.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu