Etiopijas prezidenta amatā pirmoreiz iecelta sieviete

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Etiopijā ceturtdien prezidenta amatā pirmoreiz tika iecelta sieviete Sahlevorka Zevde, kas kļuva par pašlaik vienīgo prezidenti sievieti Āfrikas valstīs.

Etiopijas parlamenta deputāti vienbalsīgi izraudzījās prezidenta amatam 68 gadus veco karjeras diplomāti Sahlevorku. Viņa nomainīs līdzšinējo prezidentu Mulatu Tešomi, kurš atkāpās no amata neskaidros apstākļos.

Jaunās prezidentes izraudzīšana tālāk palielina sieviešu politisko pārstāvniecību Etiopijā, kas ir otra lielākā Āfrikas valsts pēc iedzīvotāju skaita.

Etiopijas premjerministrs reformators Abijs Ahmeds pagājušajā nedēļā iecēla ministru kabinetu, no kura 20 locekļiem puse ir sievietes.

Starp jaunās valdības loceklēm ir aizsardzības ministre Aiša Mohammeda un jaunizveidotās Miera ministrijas vadītāja Muferiata Kamila, kuras pārziņā ir policijas un iekšējās izlūkošanas aģentūras.

"Ja pašreizējās pārmaiņas Etiopijā vienlīdzīgi vada vīrieši un sievietes, tās var uzturēt savu impulsu un realizēt plaukstošu Etiopiju, brīvu no reliģiskas, etniskas un dzimumu diskriminācijas," ceturtdien sacīja Sahlevorka.

Jaunā prezidente, kas dzimusi Adisabebā un studējusi dabaszinātnes Monpeljē universitātē Francijā, ir bijusi Etiopijas vēstniece Francijā, Džibuti, Senegālā un reģionālajā valstu blokā Starpvaldību attīstības pārvaldē (IGAD).

Tieši pirms iecelšanas par prezidenti viņa bija ANO Āfrikas Savienības nodaļas vadītāja ANO ģenerālsekretāra vietnieka līmenī.

Ir gaidāms, ka viņa ieņems lielākoties ceremoniālo prezidenta amatu uz diviem sešu gadu termiņiem. Politiskā vara Etiopijā ir premjerministra pārziņā.

Vairākas Āfrikas valstis nesenā pagātnē ir vadījušas prezidentes sievietes ar izpildvaras funkcijām, tai skaitā Libērijas prezidente Elena Džonsone Sērlīfa (no 2006. līdz šim gadam) un Malāvi prezidente Džoisa Banda (no 2012. līdz 2014. gadam).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu