Makrons kritizē Beļģijas lēmumu iegādāties ASV ražotus iznīcinātājus (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: Reuters/ScanPix

Beļģijas lēmums iegādāties ASV ražotos iznīcinātājus "F-35" nevis Eiropas lidaparātus "stratēģiski ir pretrunā ar Eiropas interesēm," piektdien paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Beļģija ceturtdien paziņoja, ka iegādāsies uzņēmuma "Lockheed Martin" ražotos iznīcinātājus, lai aizvietotu savu novecojušos lidaparātus "F-16". Līguma summa tiek lēsta uz vairākiem miljardiem ASV dolāru.

Ar "Lockheed Martin" par šo pasūtījumu konkurēja arī Francijas uzņēmums "Rafale" un konsorcijs "Eurofighter", kas ietver arī Itālijas uzņēmumu "Finmeccanica" un "Airbus".

Makrons pauda nožēlu par Beļģijas lēmumu iegādāties iznīcinātājus no "Lockheed Martin".

"Tas nebija tikai "Rafale" piedāvājums, tas bija arī "Eurofighter", īsts Eiropas piedāvājums," žurnālistiem Bratislavā sacīja Makrons.

"Lēmums ir saistīts ar Beļģijas procedūru, ar valsts politiskajiem spaidiem, bet stratēģiski tas ir pretrunā ar Eiropas interesēm," norādīja Francijas prezidents, piebilstot, ka "Eiropai jāattīsta īsta ražotspēja Eiropas aizsardzības nozarē".

Beļģijas valdība paziņoja, ka iegādāsies 35 iznīcinātājus "F-35", ar kuriem no 2023.gada aizstās "F-16".

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels centās atvairīt kritiku, paziņojot, ka Beļģija raugās gan uz Eiropu, gan ASV, kad runa ir par drošību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu