Desmit veidi, kā noskaidrot, vai sieviete ir ragana (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raganas Helovīna tērps
Raganas Helovīna tērps Foto: AFP / Scanpix

Mūsdienās visiem ir zināms, ka iemesli, kāpēc viduslaikos kāda tika uzskatīta par raganu un sadedzināta, bija visai smieklīgi. Tomēr, lai noskaidrotu, vai tava mīļotā vai kāda cita sieviete pēc viduslaiku standartiem ir ragana, kā arī pienācīgi sagatavotos Helovīnam, lūk, izdevumā “Mental Floss” aprakstīti desmit veidi, kā identificēt raganu.

Uzcep raganas kūku

Kas ir raganas kūka? Pavisam noteikti kaut kas tāds, ko tu negribētu pagaršot. Lai pagatavotu šādu kūku, ir jāņem urīns no cilvēka, kas tiek uzskatīts par raganas noburtu. Urīns jāsajauc ar rudzu miltiem un jāizcep mazs pīrādziņš, kas jāizbaro sunim. Tāpēc, ka noburta cilvēka urīnā slēpjas raganas burvestību spēks, sunim apēdot pīrādziņu, ragana sāks kliegt agonijā.

Salīdzini raganas svaru ar Bībeļu kaudzi

Ja aizdomās turamā ragana izrādīsies smagāka vai vieglāka par Bībeļu kaudzi, skaidra lieta, ka tā ir pats ļaunuma iemiesojums. Savukārt ja svari ir līdzsvarā, tad sieviete ir apsūdzēta netaisni. Varam tikai iztēloties, cik reta bija iespēja, ka sievietes svars būs tieši tāds pats kā Bībeļu kaudzes svars.

Foto: Public Domain

Pārbaudi dzimumzīmes un rētas vai meklē papildu krūšgalu

Tās visas ir velna zīmes, tomēr, ja nepieciešams vēl vairāk pierādījumu, pamēģini šīs zīmes pabakstīt ar nazi. Ja zīme neasiņo vai nesāp, tad tavās rokās patiesi ir nonākusi īsta ragana. Salemas raganu prāvas laikā daži raganu mednieki ar nolūku izmantoja neīstus nažus, lai dzimumzīmes un rētas nevarētu sadurt līdz asinīm.

Pavēro, vai viņa nerunā pati ar sevi

Salemas raganu prāvas laikā aizdomās turamā Sāra Gūda (Sarah Good) tika apsūdzēta lielākoties tāpēc, ka kāds viņu bija redzējis sarunājamies ar sevi. Apkārtējie nekavējoties pieņēma, ka viņa nolād cilvēkus, par spīti tam, ka pati Gūda apgalvoja, ka patiesībā reizēm mēdz skaitīt pie sevis psalmus. 1692. gada 19. jūlijā viņu pakāra.

Palūdz, lai viņa noskaita tēvreizi

Ja viņa to nevar izdarīt, tad skaidrs, ka viņa ir ragana. Ragana viņa gan ir arī tad, ja tēvreizi spēj noskaitīt. Tiesa, šajā gadījumā par vainīgu tika atzīts vīrietis, turklāt mācītājs. Kad viņš jau stāvēja uz karātavām, viņam ienāca prātā noskaitīt tēvreizi, lai pierādītu savu nevainību. Tika uzskatīts, ka ragana jeb šajā gadījumā burvis nespēj izteikt svētos vārdus. Cilvēkus tas uzreiz pārliecināja par mācītāja nevainību ... līdz brīdim, kad cits mācītājs paziņoja, ka velns šajā gadījumā atļāvis apsūdzētajam noskaitīt tēvreizi, lai apmānītu tiesu. Uzreiz pēc tam “burvis” tika pakārts.

Foto: Public Domain

Pajautā puskurlai kundzei, vai viņa ir ragana

Ja šī kundze neatbild, tad viņa nodarbojas ar melno maģiju. Tieši tā notika ar 71 gadu veco Rebeku Nērsu, kas bija zināma, kā ļoti reliģioza sieviete. Tieši tāpēc daudzi cilvēki nevēlējās ticēt tam, ka viņa varētu būt ragana. Pirmajā tiesas sēdē viņa pat tika atzīta par nevainīgu, tomēr, kad vairākas jaunas meitenes paziņoja, ka viņas šī ragana ir mocījusi, lieta tika pārskatīta. Kad kāda cita apsūdzētā paziņoja, ka Nērsa ir viena no viņiem, bet viņa to nesadzirdēja, tiesa atziņa Nērsu par raganu.

Saskaiti, cik viņai ir mājdzīvnieku

Sieviete, kurai ir mājdzīvnieki vai kura uzdrīkstas papaijāt kaimiņu kaķi, pavisam noteikti izmanto dzīvnieku, kā ķermeni, kurā iemiesoties. Ja apsūdzētās raganas cietuma kamerā ielidoja muša vai iemaldījās žurka, tika uzskatīts, ka ragana pulcina ap sevi savus kalpus.

Uztver sarkasmu nopietni

Džons Vilards bija atbildīgais par apsūdzēto nogādāšanu uz tiesu Salemas raganu prāvas laikā. Laika gaitā viņš sāka apšaubīt, vai visa šī raganu būšana nav māņi, tāpēc 1692. gada maijā paziņoja, ka vairs nevēlas piedalīties arestos, sarkastiski sakot: “Pakariet viņas visas, jo visas viņas ir raganas.” Vilards nekavējoties tika apsūdzēts par burvi un pēc trīs mēnešiem nonāvēts.

Pajautā, vai viņa sapņos ir redzējusi indiāņus

Sāra Osborna visas apsūdzības noliedza, tomēr viņas gala sākums pienāca, kad viņa atzinās, ka sapnī redzējusi, kā indiāņu sieviete viņu sagrābj aiz matiem un izvelk ārā no mājas. Tas bija pietiekams iemesls, lai ciema iedzīvotāji kļūtu pārliecināti, ka Osborna nodarbojas ar buršanos. Osborna nesagaidīja savu tiesu un gāja bojā cietumā.

Pārbaudi, cik reizes viņa ir bijusi precēta

Vairākas “raganas” Salemas raganu prāvā bija precējušās vairāk nekā vienu reizi, turklāt bija "ar burvestībām nogalinājušas vai mocījušas" savus pirmos vīrus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu