Dānija konsultējas par iespējamām sankcijām pret Irānu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dānija konsultējas ar sabiedrotajiem par iespējamām sankcijām pret Irānu saistībā ar apsūdzībām, ka Teherāna esot plānojusi uzbrukumu Dānijā mītošajiem irāņu disidentiem.

Vienlaikus Irāna Kopenhāgenas apsūdzību dēļ izsaukusi Dānijas vēstnieku.

"Mēs tuvākajās dienās vērsīsimies pie mūsu Eiropas sabiedrotajiem, lai mēģinātu rast vienotu atbildi," žurnālistiem Oslo pēc tikšanās ar Ziemeļeiropas līderiem sacīja Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja sanāksmē paudusi Dānijai atbalstu.

Dānijas ārlietu ministrs Anderss Samuelsens trešdien sāks kontaktēties ar Eiropas kolēģiem, lai spriestu par sankcijām pret Irānu, kas, visticamāk, būs ekonomiska rakstura, sacīja avots diplomātu aprindās.

"Mēs vēlamies saglabāt kodolvienošanos," sacīja Dānijas premjers, skaidrojot, kā iespējamās jaunās sankcijas ietekmēs 2015.gadā pasaules lielvaru un Irānas noslēgto vienošanos par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Irāna Dānijas vēstniekam Danijam Annanam paudusi kategorisku protestu par Dānijas amatpersonu "pārsteidzīgo, politisko" un "neaprēķināto rīcību" šajā lietā.

Irānas Ārlietu ministrija paudusi stingru nosodījumu apsūdzībām uzbrukuma plānošanā, skaidrojot, ka apsūdzības ir daļa no ienaidnieka plāna, kas vērsts uz Irānas un ES attiecību pasliktināšanu.

Dānijas drošības dienests PET otrdien apsūdzējis Irānu uzbrukuma plānošanā irāņu trimdiniekiem Dānijā.

PET vadītājs Finns Borks Andersens paziņoja, ka pirmstiesas apcietinājumā atrodas Irānā dzimis Norvēģijas pilsonis. Aizdomās turamais, ko aizturēja Zviedrijas drošības dienests "Sapo", noliedz, ka būtu saistīts ar it kā plānoto uzbrukumu.

PET sniegtā informācija liecina, ka Irāna plānojusi uzbrukt trimdā dzīvojošajiem irāņiem, kas ir saistīti ar grupējumu "Arābu cīņas kustība Ahvāzas-Irānas atbrīvošanai" (ASMLA).

Trīs ASMLA locekļi joprojām atrodas Dānijas policijas aizsardzībā, jo pret viņiem vērstie draudi vēl nav novērsti, sacīja Borks Andersens.

Teherāna apgalvo, ka ASMLA ir atbildīga par pagājušajā mēnesī notikušo uzbrukumu armijas parādei Ahvāzā, kur tika nogalināti vismaz 25 cilvēki un 60 ievainoti.

ASMLA vardarbību nosodījusi un apgalvo, ka nav uzbrukumā iesaistīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu