Galds uz vienas kājas jeb “tulpes” sērijas mēbeļu pirmsākumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Reti kurš galdu uz vienas kājas atpazīs un definēs kā tulpes galdu, kā to savulaik nodēvēja tā radītājs, somu arhitekts Ēro Sārinens. Sākoties modernisma ērai pēc Otrā pasaules kara, arhitekts kopā ar savu tēvu Elielu Sārinenu mēģināja rast ērtāku risinājumu ikdienas mēbeļu dizainam un nonāca pie unikāla krēslu un galdu dizaina ar vienu kāju.

Somu arhitekts un dizainers Ēro Sārinens ir radījis vairākas pasaules atzinību guvušas celtnes, piemēram, lidojumu centra ēku Džona Kenedija starptautiskajā lidostā Ņujorkā un Vārtu arkas skulptūru Seintluisā. Starp arhitekta nozīmīgākajiem darbiem ir arī tulpes formas mēbeļu līnija, kas ir visai pieprasīta un aktuāla pat mūsdienu interjera dizaina veidošanā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by liebermoebelkaufen (@liebermoebelkaufen) on

Sadarbībā ar amerikāņu mēbeļu dizaina uzņēmuma “Knoll” dibinātājiem, dizaineriem Hansu un Florenci Knolliem, Ēro Sārinens pieņēma izaicinājumu izstrādāt ērtāka un “vieglāka” dizaina ikdienas mēbeles. Pirmās modernās mēbeles bija tulpes sērijas krēsli. Pats Ēro uzskatīja, ka parastie krēsli ar četrām kājām interjeru padara neglītu un pieblīvētu – četru kāju galds ar vairākiem krēsliem, kurus pavada četras kājas, veido tādu kā milzu pāļu kopumu, kas vienkārši padara telpu smagnēju. Šā iemesla dēļ jaunais arhitekts apņēmās izmainīt ierastās ēdamistabas mēbeles. Kopā ar “Knoll” dizaineriem Ēro 1955. gadā izstrādāja krēslu, kas līdzinājās tulpei – balstījās uz vienas kājas, tās apakšdaļā bija apaļa pamatne, bet augšdaļā – tulpes zieda formai līdzīgs sēdeklis. Sākotnēji dizaineru komanda grasījās ražot krēslus no stikla šķiedras, taču šis materiāls bija nestabils un ātri bojājās. Tāpēc pirmie tulpes krēsli bija veidoti no alumīnija, bet virskārta noklāta ar neilonu. Krēsla sēdeklis bija veidots no tās pašas stikla šķiedras, kas stiprināta ar plastmasu. Jau 1960. gadā Ēro un viņa komanda ieguva patentu, un drīz vien krēsli sasniedza mēbeļu tirgu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boundary (@b_o_u_n_d_a_r_y) on

Krēsli ilgi vieni paši vairs nepalika. Arhitekts līdz ar unikālajiem krēsliem radīja veselu “Tulpes” mēbeļu sēriju, kurā ietilpa atpūtas krēsli, pusdienu, kafijas un nakts galdiņi. Visi somu arhitekta radītie mēbeļu dizaini 1960. gados guva lielu atsaucību, turklāt šis unikālais mēbeļu dizains ir pieprasīts arī mūsdienās.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofar Magazine (@sofarmag) on

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu