NATO mācībās Norvēģijā krievu TU-142 pārlido pāri galvenajam komandkuģim (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
TU-142 pārlido ASV karakuģi „USS Mount Whitney“, kas pie Norvēģijas krastiem piedalās NATO manevros
TU-142 pārlido ASV karakuģi „USS Mount Whitney“, kas pie Norvēģijas krastiem piedalās NATO manevros Foto: @P_Deshayes

Norvēģijā rīkoto NATO mācību „Trident Juncture 18” laikā negaidītu viesi novērojuši karavīri un žurnālisti, kas pie Norvēģijas krastiem atrodas uz mācību galvenā komandkuģa „USS Mount Whitney” klāja. Kuģim zemā augstumā pāri pārlidojusi ar propelleriem darbināmā Krievijas gaisa spēku lidmašīna TU-142, ko kā īstu muzeja reliktu no neliela attālumā ar patiesu izbrīnu novērojuši visi klātesošie, ziņo „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Arī kara kuģis „USS Mount Whitney” ir ar krietnu vēsturi – jūrā tas nolaists pirms 50 gadiem, un tāpat kā krievu lidmašīna savā mūžā pieredzējis arī aukstā kara laikus. Taču tagad aprīkots ar vismodernākajām komunikāciju iekārtām tas darbojas kā galvenais NATO militāro mācību „Trident Juncture 18” komandcentrs.

Tas ir pirmais gadījums pēdējo 30 gadu laikā, kad Krievijas izlūklidmašīna pielido tik tuvu amerikāņu komandcentra kuģim. Šis incidents notika 2.novembrī, bet publiski par to kļuva zināms sestdien, 3.novembrī.

NATO oficiālie pārstāvji šajā gadījumā nerunā par provokāciju. „Mēs uzturamies atklātā jūrā un katram ir tiesības šeit atrasties”, sacījis admirālis Guy Robinson. Protams, viss tiek rūpīgi vērots, kamēr tas norisinās „droši un profesionāli”.

NATO mācību laikā vēl ir gaidāmi arī krievu raķešu šaušanas vingrinājumi, kas pieteikti tiešā manevru tuvumā pie Norvēģijas krastiem. Norvēģijas aizsardzības ministrs Frank Bakke-Jensen izteicies, ka NATO šajā gadījumā nepadosies Krievijas „kairinājumiem”.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu