"Es smoku..." Turcijas laikraksts publicē nogalinātā žurnālista Hašogi pēdējos vārdus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas laikraksta "Sabah" pētnieciskās žurnālistikas nodaļas vadītājs Nazifs Karamans raidorganizācijai "Al Jazeera" atklājis, ka izdevuma rīcībā nonākušos audioierakstos dzirdami Saūda Arābijas konsulātā Stambulā nogalinātā žurnālista Džamala Hašogi pēdējie vārdi.

"Es smoku... Noņemiet man no galvas maisu, es jūtos klaustrofobiski," tajā esot dzirdama Hašogi balss. 

Hašogi esot nosmacēts, apliekot viņam ap galvu plastmasas maisu, norāda Karamans. Slepkavība esot ilgusi apmēram septiņas minūtes.

Turcijas autokrāts Redžeps Tajips Erdogans sestdien paziņoja, ka Saūda Arābijai, ASV, Vācijai, Francijai un Lielbritānijai esot nodevis audioierakstu, kas saistīts ar Hašogi slepkavību. Saūda Arābija zina, ka Hašogi slepkava bija starp 15 saūdarābiem, kuri ielidoja Stambulā dažas stundas pirms 2.oktobrī notikušās slepkavības, norādīja Erdogans.

Karamans stāsta, ka grupa esot apklājusi grīdu ar plastmasas maisiem un tad Saūda Arābijas Tiesu medicīnas zinātniskās padomes galvas Salaha al-Tubaigija vadībā 15 minūšu laikā sadalījuši žurnālista līķi.

Turcijas policija izbeigusi Hašogi līķa meklējumus, taču joprojām turpinās kriminālizmeklēšana par viņa slepkavību. Saūda Arābijas ģenerālkonsula Mohammada al Otaibi rezidencē Stambulā atrasta fluorūdeņražskābe un citas ķimikālijas, kas, visticamāk, izmantotas, lai atbrīvotos no noslepkavotā žurnālista Džamala Hašogi līķa, raidorganizācijai "Al Jazeera" atklājis kāds avots Turcijas ģenerālprokuratūrā.

Avots sacīja, ka ķimikālijas atrastas akā Otaibi rezidencē Stambulā. Otaibi pirms rezidences pārmeklēšanas Turciju pameta.

Karamans sacīja, ka laikraksts "Sabah" plānojot drīzumā publiskot attēlus ar rīkiem, ko saūdarābu grupa ieveda Turcijā un izmantoja slepkavībā. Medijs arī gatavojas publiskot daļu audioieraksta, kurā fiksēti Hašogi dzīves pēdējie mirkļi.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību "dūru cīņā", līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Turcijas prokurors pagājušajā nedēļā apstiprināja, ka Hašogi iepriekš izplānotas slepkavības gaitā nožņaugts, tiklīdz viņš 2.oktobrī ienācis konsulātā. Viņa līķis sadalīts un iznīcināts.

Saūda Arābija sacījusi, ka, reaģējot uz Hašogi slepkavību, esot aizturējusi 18 cilvēkus un atlaidusi piecas augsta ranga amatpersonas. Tomēr Ankara pieprasa aizdomās turēto izdošanu Turcijai.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu