ASV riskē zaudēt iespējamo karu ar Krieviju vai Ķīnu, brīdina eksperti (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas jaunā Nacionālās aizsardzības stratēģija ir nepietiekami finansēta, tādējādi ASV riskē zaudēt iespējamu nākotnes militāru konfliktu ar Krieviju vai Ķīnu, teikts ekspertu komisijas ziņojumā.

Šādu brīdinājumu eksperti izsaka laikā, kad Trampa administrācija apsver iespējamo aizsardzības budžeta samazinājumu pēc 2018. un 2019. fiskālajā gadā paredzētā būtiskā finansējuma pieauguma, ziņo ASV medijs CNN.

Ziņojumā atzinīgi novērtēts tas, ka Trampa administrācija vairāk koncentrējas uz iespējamajiem draudiem no Krievijas un Ķīnas, mazāk uzmanības veltot pretterorisma operācijām Tuvajos Austrumos.

Tajā pašā laikā Baltais nams tiek kritizēts par to, ka jaunajā Nacionālās aizsardzības stratēģijā nav pietiekami izskaidrots, kā paredzēts sasniegt šīs stratēģijas mērķus.

"Nacionālās aizsardzības stratēģija pārāk bieži paļaujas uz apšaubāmiem pieņēmumiem un nepietiekamu analīzi, tādējādi neatbildot uz svarīgiem jautājumiem par to, kā ASV gatavojas stāties pretī bīstamākas pasaules izaicinājumiem," teikts ekspertu ziņojumā.

Eksperti arī kritizē investīciju un organizatorisko izmaiņu trūkumu jaunās stratēģijas ieviešanā.

Ekspertu komisija pauž viedokli, ka ASV Aizsardzības departaments jaunajā stratēģijā netiekot nodrošināts ar visiem nepieciešamajiem resursiem, lai sasniegtu stratēģijā ietvertos ambiciozos mērķus, kas paredz, ka Aizsardzības departamentam ir pa spēkam sakaut nopietnu militāru pretinieku, tajā pašā laikā atturot arī citus ienaidniekus.

Cenšoties samazināt fiskālo deficītu, Trampa administrācijas pārstāvji izvērtē iespējas samazināt finansējumu aizsardzībai.

2019. fiskālajā gadā ASV aizsardzības izdevumiem gatavojas atvēlēt 716 miljardus dolāru, savukārt nākamajā fiskālajā gadā šo summu plānots samazināt līdz 700 miljardiem dolāru, liecina CNN rīcībā esošā informācija.

Ziņojumu sagatavojušajā komisijā darbojās 12 eksperti, ieskaitot bijušās Pentagona amatpersonas un bruņoto spēku pārstāvjus.

Eksperti norāda, ka ņemot vērā pašreizējās tendences - Ķīnas un Krievijas centienus stiprināt to militārās spējas, var izveidoties situācija, ka nopietna bruņota konflikta gadījumā ASV var ciest pārmērīgi lielus zaudējumus vai pat zaudēt karu, piemēram, pret Krieviju vai Ķīnu.

Vislielāko risku, ekspertuprāt, rada scenārijs, saskaņā ar kuru ASV nāktos vienlaicīgi stāties pretī diviem vai vairākiem ienaidniekiem.

ASV Aizsardzības departaments atzinīgi vērtējis ekspertu komisijas ziņojuma publiskošanu, tomēr nav sīkāk komentējis ziņojumā pausto kritiku un bažas.

Departaments gan solījis rūpīgi izvērtēt ekspertu ierosinājumus, tādējādi turpinot darbu pie ASV aizsardzības spēju stiprināšanas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu