Krievijas privāto militāro kompāniju kaujinieki vērsušies Starptautiskajā krimināltiesā (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AAREF WATAD/AFP

Krievijas privāto militāro kompāniju kaujinieki vērsušies Starptautiskajā krimināltiesā ar prasību uzsākt izmeklēšanu pret šo kompāniju organizatoriem, atsaucoties uz "Radio Brīvība", ziņo interneta resurss "MBH Media".

Par iesniegto prasību medijus informējis Krievijas Virsnieku sapulces komitejas priekšsēdētājs Jevgeņijs Šabajevs.

Bijušie kaujas operāciju dalībnieki lūdz uzsākt izmeklēšanu saskaņā ar Starptautiskās krimināltiesas Romas statūtu 15. pantu, pamatojoties uz aizdomām par pastrādātajiem noziegumiem.

Komitejas pārstāvji ziņo, ka pēdējo trīs gadu laikā saņemtas tūkstošiem sūdzību no privāto militāro kompāniju kaujiniekiem un to radiniekiem. Sūdzības attiecas uz dienestu konfliktu zonās Donbasā, Sīrijā, Lībijā, Centrālāfrikas Republikā, Gabonā un citās Āzijas un Āfrikas valstīs. Tiek atzīmēts, ka Krievijas pilsoņi šajās valstīs piedalās karadarbībā kā "brīvprātīgie", no kuriem Krievija norobežojas.

Iesniegumā teikts, ka tādējādi privāto militāro kompāniju kaujiniekiem tiek liegts tiesiskais statuss, un tie no valsts nesaņem veterāniem paredzēto rehabilitāciju un ekonomisko atbalstu. Komiteja apgalvo, ka tādas kompānijas kā "Patriot" un "Vāgnera kompānija" valstiskā līmenī slēdz starptautiskas vienošanās ar zelta un naftas ieguves kompānijām un rezultātā saņem par to ievērojamu atalgojumu.

Pamatojoties uz šiem faktiem, bijušie privāto kompāniju kaujinieki vēlas saukt pie atbildības kompāniju īpašniekus, kampaņu organizatorus, kā arī personas, kas sniedz tiem organizatorisku, loģistikas un militāri tehnisko palīdzību. Šo prasību atbalstījuši 57 komitejas delegāti no 52 Krievijas reģioniem.

Kā zināms, Krievijā privāto militāro kompāniju darbība ir aizliegta ar likumu - par algotņu vervēšanu, apmācību un finansēšanu, kā arī par to izmantošanu karadarbībā valsts kriminālkodeksā paredzēts cietumsods līdz 15 gadiem. Taču saskaņā ar mediju informāciju Krievijā darbojas vairākas privātās militārās kompānijas, dažas no kurām ir saistītas ar prezidentam Putinam pietuvinātām personām.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu