Mitrais ziemas gaiss – kā samazināt mitrumu mājoklī (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Ziemā un rudenī lielu daļu laika nākas pavadīt telpās, tāpēc bieži vien gadās, ka mājokļa gaisa mitruma līmenis ceļas – to veicina kondensāts no ēdiena gatavošanas vai tējkannas tvaikiem, veļas vai pat dušas. Ņemot vērā, ka istabas vēdina retāk, mitrums paliek telpās un tur arī cirkulē. Lai gan tvaiki un mājokļa mitruma līmenis mazliet virs normas var šķist nekaitīgs, tam tomēr piemīt arī vairākas negatīvas īpašības, kas var bojāt gan mēbeles un telpu apdari, gan arī kaitēt veselībai.

Gluži tāpat kā pārmērīgi sauss gaiss, arī mitrais gaiss var izraisīt nepatīkamas parādības, piemēram, sausas un iekaisušas acis, ādas problēmas, kā arī saasināt astmas simptomus. Mitrs gaiss arī bojā koka virsmas un citus organiskos materiālus, veicinot to noārdīšanos un pat pūšanu: kondensāta ietekmē mēdz bojāties koka logi un citas virsmas, bet  pārtikas produkti ātrāk sapelē. Lai kondensāts neņemtu virsroku pār mājokli, veic preventīvus pasākumus, kas mazinās mitrumu.

Vēdini māju

Nenoliedzami, visefektīvākais veids, kā samazināt mitrumu telpās, ir vēdināšana. Lai gan tā dažkārt var būt nepatīkama, jo mājoklis atdziest, tomēr vēdinot uzlabosies gaisa kvalitāte un līdzsvarosies tā mitruma līmenis. Ja arī turpmāk no rītiem logus klāj viegla rasiņa, notīri to ar sausu lupatu, lai mitrums nebojātu logu rāmjus.

Foto: Pixabay

Neaizmirsti par katlu un pannu vākiem

Mitruma līmenis ievērojami palielinās brīžos, kad uz plīts vārās zupa vai makaroni – tvaiks ātri izplatās telpās un rada kondensātu gan uz logiem, gan arī mēbelēm un citiem priekšmetiem. Gatavojot katlus un pannas nosedz ar vākiem, kā arī neaizmirsti ieslēgt tvaika nosūcēju - tādējādi tvaiks tiks notverts jau virtuvē, kā arī maltīte būs gatava ātrāk.

Nebaidies apģērbu žāvēt iekštelpās

No drēbēm izgarojošais ūdens kondensējas uz vēsākajām virsmām. Lai tas nenotiktu un apģērbs žūtu ātrāk, karini to uz dvieļu žāvētāju caurulēm vai pēc iespējas tuvāk krāsnij, kamīnam vai radiatoriem.

Foto: Pixabay

Iesprosto lieko mitrumu

Vietās, kur mitrums var veikt savu postošo darbu, piemēram, veicināt pelējuma  izplatīšanos pārtikas produktos vai loga rāmju trupi, izmanto speciālus mitruma absorbētājus vai gaisa sausinātājus. Izliec mitruma savācējus uz palodzēm un virtuves skapīšos, kur mitrums uzkrājas visvairāk.

Uzturi temperatūru vienmērīgu

Vēsākā laikā ir īpaši svarīgi saglabāt vienmērīgu mājokļa temperatūru – brīžos, kad gaisa temperatūra sāk svārstīties, vēsā un siltā gaisa masu mijiedarbība veicina mitruma izdalīšanos un tvaikošanu. Lai tā negadītos, no rīta un vakarā apskati istabas termometru un pārliecinies, ka temperatūras stabiņš nav krities vai pakāpies.

Foto: Pixabay
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu