Grībauskaite piešķir zviedru publicistam Jonam Ēmanam Lietuvas pilsonību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite otrdien parakstījusi dekrētu, kas paredz piešķirt Lietuvas pilsonību Zviedrijas pilsonim, publicistam, kinodokumentālistam un Ukrainai veltītu sabiedrisko iniciatīvu rosinātājam Jonam Ēmanam.

Lietuvas pilsonības likums paredz, ka citas valsts pilsonis, kuram ir īpaši nopelni pret Lietuvas valsti un kurš integrējies Lietuvas sabiedrībā, var izņēmuma kārtā iegūt Lietuvas pilsonību, nezaudējot jau esošo citas valsts pilsonību.

Pieņemot lēmumu par pilsonības piešķiršanu Ēmanam, prezidente ņēmusi vērā viņa nopelnus Lietuvas labā, sekmīgo integrāciju Lietuvas sabiedrībā un būtisko ieguldījumu Lietuvas vārda nešanā pasaulē.

Ēmans Lietuvā dzīvo jau vairāk nekā desmit gadus, brīvi runā lietuviski, pasniedz zviedru valodu, interesējas par Lietuvas vēsturi, kultūru un sabiedrisko dzīvi. Viņš iztulkojis zviedriski septiņas lietuviešu autoru grāmatas, veidojis filmas par Lietuvas vēsturi, īpaši par pēckara pretošanās kustību, un par saviem nopelniem saņēmis vairākus Lietuvas apbalvojumus.

2014.gadā Ēmans izveidoja organizāciju "Zils un dzeltens", kuras mērķis ir vākt atbalstu Ukrainas karavīriem un karā cietušajām skolām.

Četru gadu laikā šīs organizācijas savāktās palīdzības apjoms pārsniedzis pusmiljonu eiro. Pēc Ēmana ierosmes ik gadus 13.janvārī tiek rīkoti arī koncerti Ukrainas atbalstam, kas tiek translēti Lietuvas sabiedriskās televīzijas tiešraidē.

"Tas ir dzīvs piemērs, ko iespēj viens cilvēks," uzsvērusi Grībauskaites padomniece Daiva Ulbinaite.

Kā otrdien pēc tikšanās ar prezidenti atzinis Ēmans, viņš lepojas, ka dzīvo Lietuvā, kura gan vārdos, gan darbos atbalsta Ukrainu.

"Zinu, ka šis ir īpašs gadījums. Priecājos un, šķiet, vēl neesmu īsti atguvies un visu aptvēris," viņš izteicies. "Es esmu šīs valsts cilvēks, nu jau arī pilsonis, un jūtos ļoti nozīmīgi, ja tā var teikt."

Grībauskaite un Ēmans tikšanās laikā pārrunājuši arī situāciju Ukrainā, kas pēdējo dienu laikā saskārusies ar klaju Krievijas agresiju.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis Ēmans, viņš atbalsta prezidentes lēmumu pastiprināt atbalstu Ukrainai.

Jau ziņots, ka Grībauskaite nākamnedēļ plāno doties uz Ukrainu, lai paustu atbalstu ukraiņu tautai, uzskatot, ka šīs valsts drošība nav nošķirama no Lietuvas un visas Eiropas drošības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu