Milzīgās Ēģiptes kapenēs atrasta izcili saglabājušos mūmiju ģimene

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/EPA/Reuters/Scanpix

Vienās no lielākajām kapenēm, kas atrastas Ēģiptes pilsētā Luksorā, arheologi uzgājuši sarkofāgu ar sievietes mūmiju, kura dzīvojusi 18. valdnieku dinastijas (1550.-1295. g.p.m.ē.) laikā. Savukārt blakus kapenēs uzieti vēl vairāki sarkofāgi ar mūmijām, vēsta Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvji.

Mūmiju ģimene?

Kapenes Luksorā “TT33”, kā tās nodēvējuši arheologi, pēta franču arheologi. Zināms, ka šīs kapenes jau bija pētītas un izrakņātas vairākas reizes 19. gadsimtā, sniedzot daudzus vērtīgus artefaktus, tomēr tās ir tik milzīgas, ka vairākas kapeņu daļas joprojām ir neskartas.

Nesenajos izrakumos kapenēs atrasts sarkofāgs ar sievietes mūmiju, kas dzīvojusi 18. valdnieku dinastijas laikā, kad Ēģipte bija neatkarīga un ļoti spēcīga.

Kapenēs atradās arī vairāki citi sarkofāgi, tomēr pagaidām nav īsti skaidrs, kam tie pieder. Dizains un zīmējumi liecina, ka sarkofāgi darināti 17. valdnieku dinastijas laikā (1580.-1550. g. p.m.ē.). Vairākas mūmijas tika atrastas arī ārpus sarkofāgiem, un zinātnieki domā, ka visas mūmijas ir vienas dzimtas locekļi.

VIDEO: Milzīgās Ēģiptes kapenēs atrasta izcili saglabājušos mūmiju ģimene

Izrakumi un atradumu analīze joprojām turpinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu