Ginekoloģe: Latvijā gan veseliem cilvēkiem, gan cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir vājas zināšanas par reproduktīvo veselību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā gan veseliem cilvēkiem, gan cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir vājas zināšanas par reproduktīvo veselību, diskusijā "Saeima cilvēkiem ar invaliditāti" sacīja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas pārstāve, ginekoloģe Vija Veisa.

Viņa norādīja, ka tāpat zināšanas par reproduktīvo veselību ir vājas gan bērniem, gan vecākiem, gan arī skolotājiem, kuri bieži vien tikai pieskaras jautājumam par bērna reproduktīvo veselību. Šā iemesla dēļ Veisa ir pārliecināta, ka zināšanu un izglītības jautājums kļūs arvien aktuālāks.

Šodien diskusijā "Saeima cilvēkiem ar invaliditāti" tika runāts par cilvēku ar invaliditāti seksualitāti un reproduktīvo veselību, tomēr diskusijas rezultātā dalībniekiem nācās secināt, ka zināšanas un izpratne par seksualitāti un reproduktīvo veselību ir vājas ne tikai cilvēkiem ar invaliditāti un viņu tuviniekiem, bet arī sabiedrībā kopumā.

Diskusijas dalībnieki sarunā par seksualitāti un reproduktīvo veselību gan saskatīja daudz un dažādas problēmas un šķēršļus tieši cilvēkiem ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem.

Diskusijā biedrības "Papardes zieds" vadītāja Iveta Ķelle norādīja, ka ir ārkārtīgi svarīgi runāt par seksualitāti, kas ietver ļoti daudz, tostarp zināšanas par ķermeni, tuvību, attiecībām, kā arī reproduktīvo veselību, tostarp ļoti nozīmīgi par šiem jautājumiem runāt arī ar cilvēkiem ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem.

Ķelle arī sacīja, ka diemžēl sabiedrībā joprojām valda uzskats, ka cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir kāda īpaša seksualitāte, kuru sabiedrība nevēlas redzēt un izprast.

Vienlaikus, pēc "Papardes zieda" vadītājas paustā, ja bērnībā un jaunībā netiek iemācīts pateikt nē, neiemāca ķermeņa intimitāti, sieviete ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem ir daudz vairāk pakļauta vardarbībai. Lai uzlabotu šo situāciju, jāpalīdz arī bērnu ar īpašām vajadzībām vecākiem izprast seksualitātes jautājumus.

Veselības ministrijas (VM) Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Antra Valdmane informēja, ka arī ministrijai svarīgi, lai sabiedrība būtu informēta un zinoša par reproduktīvo veselību, un šā iemesla dēļ tai svarīgi nepārtraukti turpināt cilvēku informēšanu. VM arī nākamgad īstenošot īpašu izglītojošo kampaņu par seksualitātes un reproduktīvās veselības jautājumiem, turklāt izglītojošie materiāli tiks nodrošināti arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Vienlaikus diskusijā par cilvēku ar īpašām vajadzībām reproduktīvo veselību aktualizējās arī jautājums par veselības aprūpi šiem cilvēkiem kopumā. Kā atzina ginekoloģe Veisa, patlaban arī ginekologu un citu veselības aprūpes speciālistu vidū trūkst specifisku zināšanu ar cilvēku ar īpašām vajadzībām aprūpi, tostarp ne tikai komunikācijas ziņā, bet arī jautājumos par īpašiem veselības riskiem.

Veisas viedoklim pievienojās arī deputāte, veselības ministre Anda Čakša (ZZS), kura atzina, ka ne tikai ginekologu, bet visu veselības aprūpes speciālistu vidū trūkst zināšanu par cilvēku ar īpašām vajadzībām aprūpi. Viņa rosināja sākt diskusiju ar augstskolām par atsevišķu kursu, kurā apmācītu speciālistus darbam ar cilvēkiem, kuriem ir īpašas vajadzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu