ANO: Jemenas miera sarunas sāksies ceturtdien Zviedrijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jemenas valdības un nemiernieku miera sarunas sāksies ceturtdien Zviedrijā, pavēstīja ANO.

"[ANO īpašais sūtnis] vēlas paziņot, ka Zviedrijā 2018.gada 6.decembrī tiks atsākts politiskais process Jemenas pušu starpā," tviterī pavēstīja ANO sūtņa Mārtina Grifitsa birojs.

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss jau novembrī sacīja, ka miera sarunas ar mērķi izbeigt karu Jemenā ir paredzēts rīkot decembra sākumā Zviedrijā.

Tās būs sarunas starp šiītu nemierniekiem hutiešiem un ANO atzīto Jemenas valdību, norādīja Matiss.

Viņš sacīja, ka Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, kas trīs gadus ilgušajā karā militāri atbalsta Jemenas prezidentu Abdrabuhu Mansūru Hadi, pilnīgi piekrīt šo sarunu rīkošanai.

Matiss oktobrī negaidīti aicināja uz pamieru Jemenā un mudināja karojošās puses sākt sarunas 30 dienu laikā.

Grifitss novembrī devās uz Jemenas galvaspilsētu Sanu, kuru kontrolē hutieši, lai pārrunās ar nemiernieku līderiem mudinātu viņus pievienoties miera sarunām Zviedrijā.

Vašingtona ir piegādājusi bumbas un citus ieročus, kā arī nodrošinājusi izlūkošanas atbalstu Saūda Arābijas vadītajai arābu valstu koalīcijai, kura atbalsta Jemenas prezidentu, tomēr nesen izbeidza degvielas uzpildīšanu Saūda Arābijas kara lidmašīnām.

Jemenas miera sarunas bija paredzētas jau septembrī Ženēvā, bet tās nenotika, jo hutieši neieradās uz tām.

Hutieši ir vairākkārt pieprasījuši spēcīgākas drošības garantijas, lai varētu ierasties uz sarunām caur gaisa un jūras blokādi, kuru koalīcija īsteno kopš 2015.gada marta.

Karadarbība starp hutiešiem un starptautiski atzīto Jemenas valdību, kuru no 2015.gada marta militāri atbalsta Saūda Arābijas vadītā koalīcija, ir izraisījusi pašlaik lielāko humāno krīzi pasaulē.

Smags pārtikas trūkums skar astoņus miljonus cilvēku, informēja ANO amatpersonas, brīdinot, ka bada risks draud līdz 14 miljoniem cilvēku jeb pusei Jemenas iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu