"Es nevaru paelpot." Ko atklāj Hašogi nāves audioieraksts

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

"Es nevaru paelpot" - tie bija žurnālista Džamala Hašogi pēdējie vārdi pirms nāves nežēlīgā slepkavībā Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā, raidorganizācijai CNN atklājis ar Hašogi nāves izmeklēšanu saistīts informācijas avots.

Avots, kurš iepazinies ar Hašogi nāves audioieraksta atšifrējumu, uzskata - 2.oktobrī konsulātā notikušais bez šaubām bija iepriekš plānota slepkavība.

Audioieraksts sākas no brīža, kad Hašogi ieiet konsulātā. Uz turieni viņš bija devies, lai sakārtotu gaidāmajām precībām nepieciešamos dokumentus, taču, kā liecina ieraksts, gandrīz uzreiz saprata, ka kaut kas nav lāgā - žurnālists atpazina vienu no tur esošajiem vīriešiem un jautāja, ko viņš tur dara.

"Tu brauksi atpakaļ," teica vīrietis, kurš ASV nodotajā atšifrējumā identificēts kā bijušais Saūda Arābijas diplomāts un izlūks Mahers Abdulazizs Mutrebs.

"Tu to nevari darīt," atbild Hašogi. "Ārā gaida cilvēki." Konsulāta ārpusē gaidīja Turcijas pilsone, ar ko Hašogi bija saderinājies. Viņai bija pieteikts sazināties ar sabiedrotajiem, ja Hašogi neatgriežas. 

Vairs netiek runāts, taču ierakstā fiksētie trokšņi liek domāt, ka Hašogi metās virsū vairāki uzbrucēji.

Pēdējos savas dzīves brīžos Hašogi centās turēties pretī vairākiem cilvēkiem. "Es nevaru paelpot," viņš teica. "Es nevaru paelpot. Es nevaru paelpot."

Ieraksta transkripcijā fiksēti trokšņi. "Kliedziens. Kliedziens. Elsas," tajā norādīts.

Vēlāk ierakstā dzirdams, kā Hašogi līķis tiek sadalīts ar zāģi. Kāds no telpā esošajiem cilvēkiem iesaka pārējiem klausīties mūziku, lai nebūtu jādzird nepatīkamās skaņas.

"Ielieciet austiņas vai klausieties mūziku kā es," saka viens no vīriešiem.

Turklāt informācijas avots norāda, ka operācijas laikā veikti vairāki telefona zvani, kuru laikā sniegtas ziņas par tās gaitu. Turcijas amatpersonas uzskata, ka slepkavas sazvanījušies ar ietekmīgām personām Rijādā.

"Pasaki savējiem, ka tas ir izdarīts. Tas ir izdarīts," telefonsarunā norāda viens no vīriešiem.

CNN informācijas avota teiktais saskan ar iepriekš publicētajām ziņām par audioieraksta saturu, taču tas ir pagaidām plašākais publiski izskanējušais tā izklāsts.

Audioierakstu sagatavoja Turcijas izlūkdienesti, nepaskaidrojot, kādā veidā to ieguvuši. 

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām CIP guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis bijis iesaistīts slepkavības organizēšanā.

GALERIJA: Žurnālista Džamala Hašogi slepkavības izmeklēšanas lieta

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu