Ārzemju un latviešu studenti spriež, vai Latvijas medijos būtu jāskan latgaliešu valodai (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Rēzeknē nupat tikušies 50 studenti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas, lai klātienē mācītos un veiktu pētījumus par mediju vidi un medijpratību Latgales reģionā. Viens no centrālajiem pētāmajiem jautājumiem bija saistīts ar latgaliešu valodu un tās aprites nepieciešamību sabiedriskajos, reģionālajos un valsts līmeņa medijos.

Pašiem semināra dalībniekiem vislielākais atklājums bijis latgaliešu valoda un pārsteigumu sagādājis tas, ka tā praktiski nav dzirdama Latvijas mediju vidē. Jautājums par latgaliešu valodas pieejamību un tās klātbūtnes nepieciešamību nacionālajos medijos ir bijis ļoti plaši diskutēts arī pagājušā gada Latgales kongresa simtgades pasākumā, kura rezolūcijā tika iekļauts punkts par nepieciešamību paredzēt valsts sabiedriskajā pasūtījumā 10 procentus satura veidošanai latgaliešu valodā. Turpināt virzīt šo jautājumu apņēmušies arī 13. Saeimā no Latgales ievēlētie deputāti.

DAAD jeb Vācu akadēmiskās apmaiņas centrs organizēja semināru Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas valstu studentiem, kuru studiju virziens ir saistīts ar valodniecību un medijiem, lai noskaidrotu Latgales reģiona specifiku mediju vides un to lietojuma, kā arī translācijas valodu kontekstā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu