EP vienojas par jauniem noteikumiem digitālā sektora uzņēmumu aplikšanai ar nodokļiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien vienojies par jauniem noteikumiem digitālā sektora uzņēmumu aplikšanai ar nodokļiem, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

EP piedāvā "digitālo nodokļu" direktīvas piemērot plašākam Eiropas Savienības (ES) aktīvo uzņēmumu lokam. EP deputāti ar pārliecinošu balsu vairākumu apstiprināja savu nostāju pret ES Padomes direktīvu par uzņēmumu aplikšanu ar nodokli ievērojamas digitālas klātbūtnes gadījumā un pret digitāli pakalpojumu nodokļa (DPN) direktīvu.

EP deputāti ar nodokli apliekamo pakalpojumu sarakstu papildināja ar "satura piegādi, izmantojot digitālās saskarnes", pat ja attiecīgais saturs nepieder pakalpojuma sniedzējam. Tas ļautu nodokli piemērot tādām platformām kā, piemēram, "Netflix", skaidroja birojā.

Tāpat EP deputāti rosina samazināt ienākumu slieksni, kas ļautu uzņēmumam piemērot "digitālos nodokļus". Eiropas Komisijas (EK) piedāvātos 50 miljonus eiro EP piedāvā samazināt līdz 40 miljoniem eiro ES gūto ienākumu.

EP deputāti arī uzsver, ka DPN ir pagaidu risinājums, un būtu jātiecas uz OECD vai ANO līmeņa risinājumu.

EP ziņotājs par DPN Pauls Tangs sacīja, ka EP un Eiropas iedzīvotāji vēlas, lai tehnoloģiju milži "maksā savu nodokļu tiesu", tādēļ EP balsoja par vērienīgāku digitālo pakalpojumu nodokli, piemērojot to arī straumēšanas pakalpojumiem. Runa esot par taisnīgumu, piebilda Tangs.

Ziņojums par digitālo pakalpojumu nodokli tika apstiprināts ar 451 balsi, pret balsojot 69, bet 64 deputātiem atturoties. Ziņojums par uzņēmumu aplikšanu ar nodokli ievērojamas digitālas klātbūtnes gadījumā tika apstiprināts ar 439 balsīm, pret balsojot 58, bet 81 deputātam atturoties.

EP nodokļu jautājumos ir konsultatīva loma, tāpēc galīgo lēmumu vienbalsīgi būs jāpieņem ES Padomei. EP vēlas, lai noteikumi tiktu apstiprināti pirms šī sasaukuma darba beigām 2019.gada aprīlī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu